am@astronomija.co.yu

 

 

 Astronautika
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

mars
O Spiritu i blizancu
O čemu se ovih dna priča na mejling listi Loznica

Spirit

24. januar 2004.    Zemaljski kontrolori su bili u mogućnosti da pošalju neke komande Mars Exploration Rover Spiritu rano u sredu, i da dobiju jednostavn signal koji potvrdjuje da ih je rover "čuo", ali nisu primili očekivane naučne i inženjerske podatke predvidjene u ovoj komunikaciji, koja je trajala u toku ostatka Marsovoga dana.

Projektni menadžeri nisu jos uspeli da otkriju uzroke, ali slični slučajevi su se dogadjali već za vreme misije Mars Pathfindera. Naučni tim ispituje nekoliko različitih scenaria, od kojih se neki mogu razrešiti kada se rover zaustavi kada se iskljče baterije na kraju Marsovoga dana (oko podneva po Pacifičkom vremenu u sredu).

Sledeće prilika da se uspostavi kontakt sa vozilom je kada rover bude pokušao da komunicira sa Mars Global Surveyor-om ili orbiterom oko 8:30 uveče, tj. pacifičko vreme noćas. Druga prilika za komunikaciju može da se dogodi nakon dva sata kasnije, kada iznad komunikacionog releja prođe Mars Odyssey Orbiter. Ako bude neophodno, letački tim će preduzeti dodatne mere za popravaku rano ujutru u četvrtak (jutarnja faza 19 na Marsu) kada se rover budi i kada može direktno da komunicira sa Zemljom.

Opet slavlje u Nasi

25. januar 2004.      Rano jutros ok 6 časova Mars Rover Oportunity - blizanac Rovera Spirit se uspeš no spustio na tle Marsa, u oblast Meridian Planum, prema predviđenom rasporedu. Mesto spuštanja Oportunity Meridian Planum se smatra za najravnijje delove površine Marsa, i udaljeno je od mesta spuštanja rovera Spirit (Gusev Krater= nekih 10 hiljada kilometara.

Ljubiša Nikolić
ljubisan@beotel.yu
 

Spirit (II)

27. januar 2004.    Ha! Izgleda da je softver kriv za kvar Spirita. Jadnik se prošle srede resetovao preko 130 puta. Sa 256 MB fleš memorije je sve u redu.

Pretpostavlja se da su uzrok otkazivanja onog dela softvera koji upravlja fleš memorijom brojni zadaci koje je Spirit trebao da izvrši te srede. U memoriji se nalazi sve i svašta, između ostalog i neobrisane slike koje je rover naćinio dok je bio na platformi. Ova memorija je istovetna fleš memorijama koje se nalaze u digitalnim aparatima. Roveri imaju još i RAM i Eprom memorije koje su u redu.

Detalj sa slike 2

Rešenje problema? Pa vrlo je moguće da se sadržaj fleša mora obrisati te će neki važni podaci (zajedničko ispitivanje atmosfere Mars Ekspresa i Spirita) zauvek biti izgubljeni. Deo softvera će pretrpiti brojne prepravke i dok se to ne desi može proći i nekoliko nedelja.

- - -

Prošle nedelje Mars Global Surveyor je prošao tačno iznad mesta gde se Spirit spustio što mu je dalo jedinstvenu šansu da sa rezolucijom od 50 cm (!!) snimi rovera, njegov padobran i zaštitnu kapsulu. Tako je i bilo.

Konačno smo dobili jasnu sliku na kojoj se vidi naša robotska stanica na drugoj planeti. Raniji pokušaji da se iz orbite direktno uslika MPF i Viking nisu bili tako spektakularni.

Slika 1. rezolucija 1 metar po pikselu 19 MB (!)

http://www.msss.com/mars_images/moc/2004/01/23/R1303051.R1301467.50.gif  

Slika 2. manji format sa tekstom 1 MB

http://www.msss.com/mars_images/moc/2004/01/23/R1303051sub_a50.gif  

Slike su jedinstvene i ako možete da skinete ovolike fajlove obavezno pogledajte. Posebno sliku 2.

Srđan Penjivrag
srdjanp@ptt.yu

(januar 2004.)

vrh