am@astronomija.co.yu

 

 

 Astronautika
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

istraživanja
Voda na Marsu
 
Kako to NASA radi
  
Gleda dežurni u Nasi ekran, trepne pa kaže: „Aha, vidi ovaj kamičak kao da je pre dve milijarde godina bio potopljen u vodu. Baš fino, imamo šta da kažemo na konferenciji za štampu.“
   To čuje Nasin PR, a to je jedan jako emotivan tip, pa kaže: „Wow, voda!. Malo je konferencija, neka to bude vanredna konferencija“. Zatim zakaže vanrednu konferenciju, a jednom novinaru šapne na uvo tako da svi čuju „Voodaaa“.
   A novinar kaže: „Hmm, voda, malo je to“, pa napiše: „ Nasa priprema važno saopštenje o vodi na Marsu. Da li će se u saopštenju govoriti i o biologiji, još nismo dobili potvrdu“.
   Onda tu informaciju novinari nekako doture Bobi Štromaru koji mejling listi Loznica javi: „Tja, NASA bi danas trebala obzaniti "nesto znacajno"”
   Onda mi svi pojurimo da uhvatimo važno saopštenje, pa se divimo i oduševljavamo, a onda posle shvatimo da nismo saznali ništa više od onog što smo već znali.

A vest ukratko glasi:

Neko kamenje u području mesta sletanja Marsovog rovera Opportunity u Meridiani Planum, na Marsu jednom je bilo potopljeno vodom. Članovi međunarodnog tima Marsovih istraživačkih rovera predstavili su danas dokaze novinskim izveštačima u Nasinom štabu u Vašingtonu.

"Tečna voda je jednom tekla kroz ovo stenje. Ona je izmenila njihovu teksturu, i izmenila njihovu hemiju" – rekao je glavni istraživač na naučnih instrumentima Marsovih rovera.

Itd.

(mart 2004.)

vrh