am@astronomija.co.yu

 

 

 Astronautika
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

astronautika
Slijedi desetljeće invazije na Mjesec
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.yu

Udaipur, India
26.11.2004.

Udaipur, grad na sjeveru Indije bio je domaćin ovotjedne Međunarodne konferencije o istraživanju i iskorištavanju Mjeseca, na kojoj sudjeluje preko 200 izaslanika iz 16 zemalja, a koji će za danas spremiti zajedničku deklaraciju pod nazivom; «Suradnja u istraživanju svemira».

Tijekom konferencije, svemirske agencije iz Rusije, Amerike, Kine, Japana, Evrope i Indije najavile su po jednu ili više misija na Mjesec u narednih desetak godina.
Veliki broj drugih zemalja, također će sudjelovati u tim misijama, u postupku izrade pojedinih instrumenata i dijelova letjelica.

S posebnom se pozornošću pratio sadržaj izlaganja Kineskih i Indijskih sudionika Konferencije. Kako se o američkim i evropskim planovima za «drugo osvajanje Mjeseca» zna gotovo sve, a posljednjih nekoliko godina javnosti se otvorila i «Ruska svemirska agencija» (RSA), pa tako, primjerice nije tajna da će Rusi oko 2020 godine na Mjesecu imati automatsku bazu, planovi Kine i Indije su oduvijek bili obavijeni tajnovitošću.

Kineski predstavnici su objavili planove za slanje tri robotičke misije na Mjesec do 2010. godine, uključujući i misiju koja će vratiti uzorke Mjesečeva tla na Zemlju, dok je Indijska prezentacija pokazala letjelicu «Chandrayan-1», koja će specijalnim projektilom «gađati» Mjesec kako bi se utvrdio sastav tla ispod površine.

Indija i Evropska svemirska agencija (ESA) zajednički će izraditi dijelove opreme za prvu indijsku misiju na Mjesec, ukoliko sve protekne po planu, letjelica će na put krenuti 2008. godine, a do 2015. još će dvije Indijske letjelice istraživati naš prirodni satelit.

Među stručnjacima iz država tzv. «svemiskog kluba» vlada podijeljeno mišljenje o razlozima Japanske rezerviranosti glede svemirskih istraživanja, iako ta zemlja posjeduje tehnološke i financijske mogućnosti da postane jedna od vodećih svemirskih sila.

(decembar 2004.)

vrh