Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 Astronautika
 

Sadržaj AM
 

Potražite u AM

 
NSPoint

 
astronautika
Ekskurzija na Mesec

Kompanija koja je do sada uspešno odvela već dvojicu imućnih turista u orbitu, sada sprema novu i primamljivu ponudu – put oko Meseca – za samo $100 miliona! Prva tura misije, koja je nazvana "Svemirska Avantura", očekuje se 2008. ili 2009. godine i planirana je samo kao jedna od stepenica u planiranom prvom sletanju privatnih lica na Mesec.

Izvršni direktor kompanije Eric Anderson obelodanio je da već sada ima imućnih "privatnih istraživača" koji se interesuju za put i spremni su odmah da plate prvu ratu. Ovi putnici će biti prvi koji će obleteti Mesec nakon pune 33 godine. Do sada je samo 27 ljudi, i to profesionalnih kosmonauta "Apollo" misije, doživelo slično iskustvo. "Dokazaćemo svetu da i privatna lica mogu bez problema da prođu sve treninge i kvalifikacije neophodne za takav let", izjavio je Anderson.

Ovaj put, koji će se obaviti modifikovanom ruskom letilicom, pružiće srećnicima šansu da posmatraju izlazak Zemlje nad Mesečevim horizontom i da prouče onu udaljenu stranu Meseca sa visine od samo 100 km.

Udaljena strana Meseca će biti posebna atrakcija, jer na sebi ima nebrojene ožiljke udara asteroida, kometa i drugih deep space objekata, tako da je na toj strani daleko više udarnih kratera nego na onoj koju svakodnevno možemo da vidimo.

"Space Adventures" planiraju da putnicima na ruskim svemirskim brodovima tipa "Sojuz TMA" ponude različite i sadržajne programe. Recimo, petodnevni put oko Meseca sa 21–dnevnom posetom Međunarodnoj vasionskoj stanici (ISS) ili devetodnevnu turu koja bi obuhvatala trodnevni izlet na niskim orbitama oko Zemlje, a potom krug oko Meseca.

Sedmotonski "Sojuz" slavnog konstruktora Karaljova prvobitno je bio dizajniran i za put na Mesec, ali nikada nije imao prilike da isproba svoje velike mogućnosti. "Space Adventures" imaju ugovore sa graditeljima rakete "Energija" i Saveznom vasionskom agencijom Ruske federacije, sa kojima su uspešno već leteli američki biznismen Dennis Tito i južnoafrikanac Mark Shuttleworth i odseli na svemirskoj stanici.

Izvor:
http://www.russianspaceweb.com/soyuztm_vr.mov

(13.08.2005.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

vrh