am@astronomija.co.yu

 

 Astronautika
 
NSPoint
 

Sadržaj AM

 
astronautika
NOVI SVEMIRSKI PROGRAMI
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.yu

Nakon uspjeha «Space Ship-1» došlo je do prave poplave privatnih svemirskih programa raznih tvrtki diljem svijeta.

Evo činjenica; dosada, u gotovo pedeset godina svemirske ere samo su tri države uspjele u svemir lansirati čovjeka i uspješno ga vratiti na Zemlju (Rusija, USA i Kina), što dovoljno govori o složenosti svemirskih projekata sa ljudskom posadom.

Činjenica je i kako danas svijetom lutaju bogataši koji više ne znaju kamo bi sa svojim zemaljskim novcem, pa je pogledavanje prema nebesima pomalo postalo pomodnim hitom.

U pravom trenutku!

Nautilus
Kliknite na sliku
nautilus1.jpg (49777 bytes)
nautilus_bigelow.jpg (52960 bytes)

Rusija posjeduje upotrebljivu, jednostavnu i jeftinu tehnologiju koja se temelji na Saljut/MIR, Sojuz i Progres sustavima.

Istovremeno, upravo se privode kraju posljednje pripreme pred početak upotrebe nove generacije njihovih pilotiranih svemirskih brodova (Kliper, ATV..), i tu nastupaju tipovi poput Roberta Bigelowa iz Newade sa svojim «projektima» naseljenih orbitalnih modula koji bi služili za «istraživanje i proizvodnju» u svemiru, a zapravo im je prava namjena – svemirski turizam.

Temelj velikog dijela takovih planova zapravo je korišćenje te postojeće svemirske tehnologije i njena upotreba u komercijalne svrhe. Hoće li projekti poput Bigelowa «Nautilusa» ikada zaživjeti, ostaje da se vidi.

Jedno je sigurno! Takav bi rasplet događaja ubrzao čovjekove pohode prema drugim nebeskim tijelima!

(17.03.2005.)

vrh