Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
kosmonautika
Podmornice, nada za ledene svijetove
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 

Svemirske misije današnjice pored znanstvenih rezultata moraju zadovoljavati i svojevrsne "medijske kriterije". Slanje robotičke letjelice (ma gdje u svemir) koja će možda dati samo jedan odgovor na specijalizirano pitanje iz neke znanstvene oblasti veoma je teško "progurati" pored brojnih političkih, ekonomskih i medijskih razloga. Roveri na Marsu primjer su dobro isplanirane i medijski pokrivene, u svakom pogledu isplative misije. Okrenemo li se na drugu stranu, prema Suncu, istraživanja zanimljive Venere nisu toliko medijski aktualna obzirom se na nju zasad nemogu spustiti roveri koji će krstariti geološkim formacijama ženskog nazivlja. No što je sa svijetovima na kojima najvjerojatnije ima vode (ispod leda)?!

 Kliknite na ilustraciju  
Evropa.jpg (60563 bytes)
Zaleđeni oceani Europe

Odgovor na ovo pitanje izgleda leži u nekoj budućoj misiji k Europi, velikom Jupiterovom satelitu za kojeg su nam letjelice Pioneer 10 i 11, Voyager 1 i 2 te Galileo podastrijele dovoljno dokaza o postojanju oceana tekuće, slane vode ispod desetak kilometara debelog površinskog ledenog omotača. Mogućnost da je ovakav habitat povoljno okružje za nastanak i razvoj života, po mišljenju astrobiologa predstavlja dovoljno veliki razlog da se čim prije istraži. U ovom trenutku NASA a niti bilo koja druga svemirska agencija u svijetu nema razrađen ozbiljan plan svemirske misije na Europu, no s velikom se pažnjom gleda na slične projekte koji služe za istraživanja u zaleđenim jezerima Antartike i Arktika. Podmorska robotička vozila (podmornice) idealni su za takve misije. Imaju autonomnost, pokretljivost, mogućnost nošenja većeg broja senzora, kamera..

 Kliknite na ilustraciju  
5.jpg (79580 bytes)
Robotičko podmorsko vozilo "Endurance"

Podmorsko robotičko vozilo "Endurance" pravi je prototip vozila koji će se jednog dana koristiti na Europi. Zasad se "Endurance" koristi na probnim ronjenjima u jezeru Mendota, kod University of Winconsin (Madison). Kasnije tijekom godine planirano je sondu spustiti u 40m duboko jezero "West Lake Bonney" na Anktartici. U ovom programu sudjeluje i NASA. Zemaljska jezera prekrivena ledenim omotačem tek su blijeda slika Europinih zaleđenih oceana za koje se smatra da mogu biti duboka i do stotinu kilometara!
No prije spuštanja sonde nalik "Endurance" na Europu, mora se pronaći način kako penetrirati kroz kilometre ledenog pokrivača a pri tomu ne oštetiti podmornicu, što je jedan od najtežih problema sa kojima će se susresti inženjeri i planeri misije. Trebati će poraditi i na minijaturizaciji sustava te pogonskom dijelu koji ce zasigurno sadržavati mali nuklearni genereator, neopasan za okoliš..

 Kliknite na ilustraciju  
3.jpg (52724 bytes)
Istraživačko podmorsko vozilo duboko u vodi Atlantika

No prije slanja podmornice na Europu znanstvenici raznih specijalnosti slažu se kako je nužno najprije poslati letjelicu koja će iz niske orbite, tijekom barem jednogodišnje misije, istraživati taj zagonetni svijet te tako saznati i gdje su najpovoljnije lokacije za spuštanje podmornice. NASAin JPL odjel trenutno radi na konceptualnom dizajnu jedne takve misije, pod nazivom "Europa Explorer".

 Kliknite na ilustraciju  
4.jpg (122031 bytes)
Koncept letjelice "Europa Explorer"

Realno je očekivati lansiranje letjelice tog tipa nakon 2015. godine, dok bi podmornica bila spremna za uranjanje u velike oceane Europe negdje iza 2020. godine.

 

 

 

(15.02.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

 

AM Index
 
priključite se

U SVEMIRU PREKO 1000 SATELITA

Odjedrismo ka Aldebaranu!

Bio odeća” budućnosti