Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
instrumenti
DIJELOVI RAKETA PADAJU PO AUSTRALIJI
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 Kliknite na ilustraciju  
Sačuvani motor Star 48B iz 1990. pronađen u Australiji iznimno je očuvan
Dijelovi svemirskih letjelica i raketa pronađeni su diljem svijeta

Prilikom lansiranja satelita s i bez ljudske posade dijelovi raketa nosilica prvog, drugog i trećeg stupnja programirano otpadaju kako se potroši gorivo iz njihovih rezervoara. Omiljene zone "padanja s neba" su Atlantski i Indijski ocean, no ponekada se dogodi da "neposlušni komadi" dolete i na kopno. Takav je slučaj i s netom pronađenim motorom (Star 48B) trećeg stupnja američke rakete Delta 2 kojom je davnog 02. juna 1990. lansiran Indijski geostacionarni satelit INSAT-1D.

Motor u izvanredno očuvanom stanju pronašao je australski rančer Arthur Taylor prilikom panoramskog leta u zrakoplovu Cesna. Kada se vratio do uočenog čudnog objekta izvijestio je nadležne, a oni Nasu. Pomoću serijskog broja raketnog motora veoma se brzo ušlo u trag o kojoj se raketi radilo. Michael White iz NASAina programa za ostatke svemirskih letjelica izjavio je kako je iznenađen očuvanošću ovog svemirskog rekvizita gotovo dva desetljeća sakrivenog u pustinjama Australije. Raketa Delta 2 čiji je motor bio dio, lansirana je s raketodroma Cape Canaveral na Floridi. Sve ovo zabilježeno je tada u arhivama pod brojem; U.S. Satellite Number 20645, International Designator 1990-051C. Ulazak trećeg stupnja u niže slojeve atmosfere zabilježen je nekoliko mjeseci po lansiranju, no mislilo se kako je cijelo sklopovlje izgorjelo u atmosferi ili da su eventualni ostaci pali u područje Indijskog oceana.

Ovo nije prvi puta da slučajni namjernici pronalaze ostatke svemirske tehnologije razasute diljem zemlje. Deseci izvještaja govore o dijelovima pronađenim u Australiji, Brazilu, Tajlandu, Saudijskoj Arabiji, Rusiji i drugdje.

Jedan od najopasnijih nekontroliranih ulaska u atmosferu zbio se 1979. godine kada se stotinu tona teška američka svemirska stanica Skylab nekontrolirano obrušila nad Indijskim oceanom i kopnom Australije. Na sreću, nije bilo žrtava iako su neki pronađeni komadi imali i preko jedne tone!

(18.10.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa