am@astronomija.co.yu
 
 
Više o Roseti:
Roseta
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

Takmičenje u astrofotografiji
SNIMITE PROLAZAK ROSETE PORED ZEMLJE
  4. mart 2005.
 
Umetnička predstava Rosete naputu kroz svemir

Prva nagrada VIP ulaznice za svečanost prilikom lansiranja dugoočekivanog Venera Ekspresa u ESA komandnom centru u Nemačkoj, sredinom 2005. godine.

Roseta, evropska letelica koja za cilj ima ispitivanje i spuštanje na kometu 67P/Churyumov-Gerasimenko 2014. godine, proći će 4. marta pored Zemlje na rastojanju od samo 1900 kilometara.

Evropska svemirska agencija organizuje takmičenje u najlepšoj fotografiji Rosete i poziva sve da uzmu učešće u ovom interesantnom događaju. Nagrade su vrlo primamljive, a najbolji pogled na Rosetu imaju Evropljanu i Afrikanci iako će u tom trenutku letelica biti na rastojanju od oko 10 000 kilometara.

Naučnici su proračunali da će letelica dostići sjajnost između +8 i +9 magnitude. Velikom brzinom će se kretati preko Lava, Raka, Blizanaca i Bika. Iz Evrope će biti vidljiva ukupno 3 sata, sve do 23 h CET.

Mapu dela neba kroz koje prolazi Roseta pogledajte na adresi: http://www.rssd.esa.int/index.php?project=ROSETTA&page=Earth_Flyby  

Poziranje je prava reč koja opisuje ovaj prolazak letelice pored Zemlje, a biće ih ukupno tri. Džinovski solarni paneli od 32 metra i velika dvometarska glavna antena će se postaviti u takav položaj da lako budu vidljivi i kroz osrednje teleskope na Zemlji. Bolji dvogledi takođe mogu uočiti Rosetu, ali kao svetlu tačkicu koja se primetno kreće naspram zvezda.

Detalji u vezi takmičenja:

Naziv
'Roseta izbliza' foto takmičenje

Rok:
Fotografije poslati najkasnije do:

 12:00 CET, 11. Mart 2005.

Sadržaj:
Na slikama mora biti Roseta

Format:
· Maksimalna veličina fajla: 2 MB
· Rezolucija: 96-300 dpi
· Veličina: ne veča od 1024x768 piksela
· Format: JPG, GIF, TIF, BMP

Adresa:
Slike šaljite na: detlef.koschny@esa.int.

Obavezno poslati i:
Ime, adresu, broj telefona i email adresu

Maksimum 3 slike po takmičaru!

Pravo učešća:
Konkurs je otvoren za sve astronome amatere osim profesionalno zaposlenih astronoma i fotografa. Zaposleni u ESA-i nemaju pravo učešća.

Nagrade:
· Prvo mesto: Dve (2) VIP ulaznice za svečani događaj lansiranja Venera Ekspresa u komandom centru ESA-e, Darmstadt, Nemačka, sredinom 2005. godine.

· Drugo mesto: Dve (2) ESA T-shirts sa znakom aktuelnih misija

· Treće mesto: ESA space mission posteri

Odluka specijalnog ESA žirija je konačna

****

Bez ikakve dileme konkurencija će biti žestoka. Međutim, kako za ovakve snimke nisu potrebni teleskopi prečnika 8 metara i CCD kamere od 50 miliona $ već obični mali reflektori i refraktori koji mogu da vide 9 magnitudu i imaju adapter za digitalni ili običan aparat, realna mogu biti očekivanja da će se i ljubitelji astronomije sa naših područja uključiti u borbu za prva tri mesta. Naročito ako nad Evropom i Afrikom bude oblačno a samo kod nas se razvedri.

Srdjan Penjivrag
Astronomsko društvo "Milutin Milanković"
Zrenjanin

(1. mart 2005.)

vrh