Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
kosmonautika
Astronauti zamalo doživjeli tragediju

Komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 
 Kliknite na ilustraciju  
Svemirski brod za tročlanu posadu Sojuz TMA u svemiru

Kada su tijekom nedjelje i ponedjeljka mediji diljem svijeta simboličnom novinskom crticom izvjestili o uspješnom prizemljenju Ruskog svemirskog broda Sojuz TMA-11 400-tinjak kilometara dalje od planiranog odredišta, nisu ni slutili kakva se prava svemirska drama poigravala životima trojice astronauta. Jučer i prekjučer do javnosti su stizale razne medijske varijante zbog čega je došlo do toga. Počevši od seksističke izjave Anatolya Perminova kako prisustvo žena-astronauta znači lošu sreću, pa do optužbi prema Yuri-u Malenchenku da je bez suglasnosti kontrolnog centra Korolev, pokraj Moskve, promijenio planiranu trajektoriju prizemljenja. No istina je zapravo sasvim drugačija i troje astronauta Yuri Malenchenko (Rusija), Yi So-yeon (prva Južnokorejska astronautkinja) te Peggy Whitson (SAD) sretan povratak na Zemlju duguju udvostručenim sigurnosnim sustavima na Sojuzu. Pri započetom spuštanju u atmosferu pogonski modul se nije na vrijeme odvojio od kapsule s astronautima te su se oni nekontrolirano okretali u svemiru. Rezervno eksplozivno punjenje automatski je uključeno nešto kasnije i odradilo posao odvajanja modula. No to je uzrokovalo kašnjenje pri ulasku u atmosferu. Prema sada dostupnim informacijama izgleda kako je paralelno s time došlo i do kratkog spoja u elektroinstalacijama, zbog čega je kapsula prešla na modus automatiziranog spuštanje bez mogućnosti upliva računala ili astronauta na tijek prizemljenja. Ovaj je sustav instaliran na Sojuze upravo kako bi sačuvalo živote astronauta prilikom akcidenata.

 Kliknite na ilustraciju  
Shematski prikaz faza prizemljenja Sojuza

Sve je to utjecalo da kapsula s astronautima uđe pod znatno većim kutem u atmosferu, a astronauti su bili izloženi gravitacijskom opterećenju desetak puta većem od onoga na Zemlji. U jednom trenutku kapsula je dijelom bila dehermetizirana, usljed čega je unutra ušao dim. No tu nije bio kraj tehničkim problemima, zbog oštećenja izlaznih vratiju i velikog napadnog kuta toplinski štit je jedva uspio odraditi svoj posao. Tada je u cijelosti uništena radio-antena i prekinuta bilo kakva komunikacija između astronauta i kontrole leta.

Za vrijeme dok je automatika kapsulu s astronautima vodila k nenaseljenom području predviđenom za rizična slijetanja, Ruska svemirska agencija izjavila je medijima kako su astronauti uspješno slatjeli i uz pomoć ekipe za prihvat ukrcani na spasilačke helikoptere put Zvjezdanog grada u Moskvi. Zapravo, u tim trenutcima inženjeri misije nisu imali pojema gdje se astronauti nalaze, a helikopteri su tražili kapsulu 400 km dalje od njenog mjesta spuštanja. Nakon dvadesetak minuta boravka u kapsuli i bez ikakove komunikacije, astronaut Malenchenko uspio se osloboditi sigurnosnih pojaseva, skinuti kacigu astronautskog odijela, otvoriti oštećena vrata kapsule te izaći iz nje i satelitskim telefonom pozvati kontrolni centar. Tada je triangulacijom određena točna pozicija Sojuza i astronauta, a spasilačke ekipe došle do njh za dvadesetak minuta. Do njihova dolaska astronauti su se nadisali dima uzrokovanog spaljenom vegetacijom zbog djelovanja retroraketa koje usporavaju udar kapsule o tlo. Astronauti su sada u Zvjezdanom gradu i osjećaju se dobro. Malenchenko i Whitson moraju proći višetjednu kondicijsko-medicinsku rehabilitaciju zbog posljedica dugog boravka u svemiru a južnokorejka Yi So-yeon moći će se već za koji dan vratiti svojim normalnim aktivnostima. Bila je ovo jedna iznimno zahtjevna misija za koju je Alexander Vorobyov (RSA) izjavio kako je na kritičnoj skali događanja od 0 – 5 dobila ocjenu 3.

(24.04.2008.)


Komentari

03.01.2009.

Hvala G. Tumpicu, redovno citam vase tekstove.

Nedjo


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

 

AM Index
 
priključite se

Rusi vode u trci za osvajanje Marsa

RUSIJA PRESKAČE 13-TU MISIJU SOJUZA?