Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 

 

 Astronautika
 
 

Sadržaj AM

 
astronautika
RUSKA NOVOGODIŠNJA ČESTITKA
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.yu

Rusi su ovih dana, svojim američkim kolegama u NASAi uputili veoma hladnu novogodišnju čestitku.

Ruska svemirska agencija stopirati će besplatno prevoženje američkih astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), objavio je direktor RSA, Anatoly Perminov, dodavši kako će s početkom 2006. godine Rusi i dalje vršiti lansiranja i američkih astronauta, ali na komercijalnoj osnovi.

Međunarodna svemirska stanica

Opsluživanje Međunarodne svemirske stanice, nakon katastrofe američkog shuttlea «Columbia» početkom 2003. godine, pri čemu je poginulo svih sedam članova posade, posve je prepušteno Ruskoj svemirskoj agenciji, koja će tijekom ove godine prema ISSu lansirati dva svemirska broda tipa «Sojuz TMA»sa ljudskom posadom i pet bespilotnih, transportnih brodova tipa «Progres».

Cijena lansiranja i sedmodnevnog boravka astronauta u svemiru iznosi oko 20 milijuna dolara, rusi su dosada lansirali dvoje «svemirskih turista» koji su platili ovu pozamašnu cifru da bi ostvarili svoje snove, tijekom 2006. godine vjerojatno ćemo lansirati još dvoje turista, rekao je Perminov.

Zasada još nema NASAina odgovora na ovu izjavu, eventualna katastrofa još jednog američkog «shuttlea», čije se ponovno uvođenje u operativnu uporabu očekuje u svibnju ili srpnju ove godine, u cijelosti bi za čitavo desetljeće stopirala letove američkih astronauta u svemir.

(07.01.2005.)

vrh