Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
astronautika
JEDNA RAKETA – OSAM SATELITA!

Moscow

Dana 27. oktobra 2005. godine u 08:52 sati po našem vremenu sa kozmodroma Plesetsk, smještenog na sjeverozapadu Rusije, izvršeno je izuzetno zahtjevno lansiranje rakete "Kosmos 3M" koja je u svemir istovremeno ponijela čak osam satelita!

U teretnom prostoru rakete našli su se zajedno Ruski ("Mozhayets-5", vojne namjene), Kineski ("China DMC"), Engleski ("Topsat"), Iranski ("Sina-1", prvi Iranski satelit!), Norveški ("NCube"), Njemački ("UVE-1"), Japanski ("XI-V") i Europski ("SSETI Express").

Radi se o malenim satelitima, masivnima tek nekoliko desetaka kilograma, takozvanim– mikrosatelitima.

Posebno je značajan "SSETI Express", maleni, tek 52 kg masivan satelit izgrađen u suradnji stotinjak Europskih studenata sa deset Univerziteta iz devet Europskih zemalja.

"SSETI Express" je u sebi ponio i omanji radioamaterski uređaj koji će poslužiti za radioamaterske veze. U taj projekt uključeni su i članovi Radio-kluba Pazin (9A7P) iz Istre, koji su nedugo po lansiranju, već u drugoj orbiti primili signal sa "SSETI Expressa"!

Ovim programom su Ruska svemirska agencija (RSA) i Europska svemirska agencija (ESA) pokazale kako tim studenata u suradnji sa profesionalcima može konstruirati, izgraditi i lansirati relativno jeftine, ali i potpuno operativne satelite.

Prema riječima neimenovanog dužnosnika ESA-a, ovo je tek početak takovih i sličnih programa, a u godinama koje dolaze biti će lansirano još nekoliko sličnih satelita, dok planovi sežu i do niskobudžetnih studentskih misija slanja rovera na Mjesec.

Marino Tumpić
(u svijetu radioamaterizma – 9A3ATE)

(28.10.2005.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

vrh