Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
 

 
turizam
Svemirski turizam
 

Grujica Ivanović
grujica@astronomija.co.yu

Na ruskom Međunarodnom salonu avijacije i astronautike 2005 (MAKS 2005) Nikolaj Sevastjanov, novi administrator RKK "Energija", vodeće kosmičke organizacije Rusije, je izjavio da ova kompanija radi na projektu 12-dnevnog turističkog leta oko Meseca. U prvoj etapi, plan predviđa lansiranje jednog kosmičkog turiste u modifikovanom kosmičkom brodu "Sajuz" i spajanje sa Međunarodnom kosmičkom stanicom (ISS) gde će se turista odmoriti i predahnuti pred veliki događaj - let do Meseca i natrag. Petog dana misije, biće lansirani takozvani raketni blok za ubrzanje sa kojim će se "Sajuz", posle odvajanja od ISS-a spojiti. Tada će motor raketnog bloka biti aktiviran i "Sajuzu" će biti saopštena druga kosmička brzina - kojom će brod dospeti do Meseca. Devetog dana misije, brod stiže do Meseca i posle jednog nepunog kruga vraća se natrag. Povratak na Zemlju je planiran za 12-ti dan.

Po rečima Sevastjanova, u RKK "Energija" koja je proistekla iz legendarnog OKB-1 Sergeja Karaljova, sada se radi na modifikovanju broda "Sajuz" za let do Meseca. Krajem 60-tih u OKB-1 su pripremani projekti L1 za obletanja Meseca bez spuštanja i L3 - sa spuštanjem jednog kosmonauta. Oba projekta su međutim imala neslavan kraj.

U kompanija Space Advanture, koja za RKK "Energija" i rusku kosmičku agenciju RKA nabavlja turiste za 10-dnevne letove na ISS po ceni od 20 miliona US dolara, kažu da će turistički let sa razgledanjem Meseca koštati oko 100 miliona dolara po osobi i da se nadaju da će najmanje oko 1000 ljudi izraziti zainteresovanost za ovakvu avanturu. Prvi let se može očekivati 2008.

(01.09.2005.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

 

Potražite

AM Index
 
priključite se

 

vrh