am@astronomija.co.yu

 

 

 Astronautika
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

astronautika
Rusi idu na Mars?

Preuzeto sa mailing liste ad_loznica

Izgleda da Rusi nisu ostali ravnodušni na Bušovo obraćanje Američkoj naciji, da će se založiti-odobriti da se konačno odreši kesa za povratak Amerikanaca na Mesec i slanje ljudske posade na Mars u bliskoj budućnosti (2015. g.)

Uspavani medved je munjevito reagovao na raširene orlove kandže, koje su se ustremile prema Mesecu i Marsu. Kao da je Rusima više preko glave da budu taxisti i turistički vodiči kojekakvim milijarderima. Tako da će Rusi izgleda aktivirati svoje zaboravljene programe o istraživanju Meseca i Marsa.

Kako javlja Ruska agencija ITAR-TASS, prvi čovek ROSAVIOKOSMOSA - Nikolaj Mojsijev je izjavio  da "će do kraja godine biti razrađeni federalni kosmički prpgrami do 2015. g." u koje se ubrajaju i misije sa ljudskom posadom na Mesec i Mars.

Zamenik generalno direktora za objedinjenu proizvodnju i projektovanje letilica Lavočkina Kremenjev je rekla da: "Mesečev program Rusija može aktivirati već u narednim godinama". Dalje saopštava da "Ako se Rusija reši da obnovi Mesečev program nama će biti potrebno godinu dana za projektovanje Lunohoda!!! i 2-3 godine za njegovu izgradnju. Saopštila je Kremenjev. Cela takva operacija bi koštala 600-milona rubalja.

Buran na nosaču Energija

Raketa nosač koja bi nosila takvu letilicu na Mesec je već oprobana Ruska raketa Energija, koja je već uspešno testirana kao pogonska raketa za Ruski pandam Americkom spejs šatlu -Buran. Ista raketa bi se koristila i za slanje i vraćanje prvih kosmonauta na Mars.

Po kazivanju glanog konstruktora RKK Energija Leonida Gorškova "Tehnički prvi polet Zemljana ka Marsu može biti ostvaren 2014.". Da bi to ostvarili, ruskim konstruktorima je potrebno oko 15 milijardi dolara. A uz američku pomoć oko 10 milijardi.

Da li su to puste ruske želje i snovi, znajui stanje u Rusiji - videćemo!!!! Fakat je da Rusija ima ljudske, pa i tehnološke potencijale. Veliko je pitanje kako će Rusi namaći toliki novac za takve misije, jer je očito da Rusima ruže ne cvetaju što se tiče izdvajanja novca za svemirska istraživanja. Živi bili pa videli.

Nama izgleda ništa drugo ne preostaje nego da i od sada i braći Rusima držimo palčeve.

Pozdrav svima

Lubiša

(januar 2004.)

vrh