am@astronomija.co.yu
 
 
 Astronautika
 
NSPoint
 

Sadržaj AM
 

Potražite u AM

 

 

 
astronautika
"DISCOVERY" NEĆE POLETJETI DO JESENI?
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.yu


06.06.2005.

Prema riječima Irene Mona Klotz iz Kennedy Space Center-a, raketoplan «Discovery» zasigurno neće poletjeti prije 13.07.2005.

Problem neadekvatnih ventila na velikom vanjskom rezervoaru goriva, neispravnih senzora i neriješeni problem sa stvaranjem leda na na njegovoj oplati vratili su "Discovery" krajem maja na ponovni pregled i zamjenu postojećeg vanjskog rezervoara – novim. Postojeći rezervoar će se modificirati i vjerojatno upotrijebiti u jednoj od narednih misija.

Ukoliko NASAini stručnjaci uspiju vratiti "Discovery" na lansirnu rampu do sredine juna postoji mogućnost da se njegovo lansiranje obavi tijekom "lasnirnog prozora" 13. - 31. jula.

Međutim, kako je prvi let raketoplana nakon katastrofe «Columbie» u februaru 2003. godine pod povećalom i javnosti i administracije, a cijela stvar još dodatno zakomplicirana ciljem misije – pristajanje uz međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), a što podrazumijeva zahtjevno planiranje logistike na njoj, te mogućnošću da u slučaju oštećenja "Discovery-a" po njegovu posadu krene spasilačka misija sa drugim raketoplanom ("Atlantis"), a što je zapravo i "tihi uzrok" kašnjenja ponovnog uvođenja raketoplana u operativnu upotrebu.

Naime, nikada dosada NASA nije istovremeno imala spremna dva raketoplana za let, jedan iza drugog u roku od 15-20 dana.

Raketoplani su veoma zahtjevni kako financijski tako i tehnološki, te su prečesto dijelovi sa jednog raketoplana skidani i postavljani na drugi koji je bio u neposrednoj pripremi za let, a kašnjenja lansiranja koja su zbog takovog "domino-efekta" uslijedila, nikoga nisu uznemiravala (osim možda grupice turista koje su planirale svoje odmore na Floridi sa kalendarom lansiranja raketoplana).

U slučaju da ni novi vanjski rezervoar za gorivo ne zadovolji na testiranjima, "Discovery" neće uspjeti poletjeti prije jeseni!

(06.06.2005.)

vrh