am@astronomija.co.yu

 

 Astronautika
 
NSPoint
 

Sadržaj AM

 
astronautka
SVEMIRSKA STANDARDIZACIJA
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.yu

Svemirske tehnologije ne priznaju političke granice, nužnost suradnje u svemiru Amerikanci i Rusi uvidjeli su još početkom svemirske ere, prije pedesetak godina.

Rukovanje članova posada Apolo i Sojuz

Za vrijeme najžešće utrke u svemiru i teških hladnoratovskih kriza, početkom sedamdesetih godina, zajednička «Apollo-Sojuz» misija pokazala je kakove sve probleme predstavljaju razni standardi primjenjeni u konstrukciji svemirskih brodova.

Otada do danas ništa se nije promijenilo, rusko-američki svemirski brodovi međusobno su inkopatibilini, a na ISSu (Međunarodnoj svemirskoj stanici) postoje posebna pristaništa mjesta za spajanje konstrukcijsko-transportno-znanstvenih modula i ruskih pilotiranih brodova, ali i posebno pristanište za prihvat američkih space shuttlea.

Prema riječima Igora Zatule glasnogovornika «Roskosmosa» i Anatoly Perminova direktora te agencije, rusija i amerika će u budućnosti primjeniti jedinstvene standarde u gradnji nove generacije svemirskih brodova, poput ruskih pilotiranih brodova tipa «Klipper» i transportnih brodova «ATM». Tako konstruirani brodovi biti će potpuno kompatibilni te će u slučaju potrebe (ili nužde!) moći će koristiti elemente bilo kojeg broda!

Na taj će način svemirski brodovi moći bez posebnih procedura ili adaptera pristajati jedni uz druge, poradi zamjene posade ili dijelova, redovne opskrbe, ali i u slučaju vanrednih situacija ugroze broda i ljudske posade.

Ova se nastojanja mogu dugoročno promatrati i kao ispravan put ka, ponovnom, ovog puta stvarnom, osvajanju Mjeseca i prvim expedicijama ka drugim tijelima sunčeva sustava, prvenstveno ka Marsu.

(04.02.2005.)

vrh