Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
astronoautika
MEĐUNARODNA ŽENSKA SVEMIRSKA POSADA
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs

Na nedavnoj konferenciji za tisak u Francuskom Toulousu predstavnici četiriju svemirskih agencija (Europske, Francuske, Kanadske i Američke) objavili su kako je i drugi ovogodišnji dvomjesečni test ženske izdržljivosti za dugotrajna svemirska putovanja uspješno okončan.

Kliknite na sliku
wise.jpg (50758 bytes)
WISE – Detalj sa simulatora bestežinskog stanja WISE programa
wise_weber.mary.jpg (420496 bytes)
WISE_WEBER.MARY – Europska astronautkinja Weber Mary u kabini raketoplana

Tijekom okotobra i novembra, u sklopu programa WISE (Međunarodni program za istraživanja i simulacije boravka žena u svemiru) dvanaestero volonterki iz Češke, Engleske, Finske, Francuske, Nizozemske, Njemačke, Poljske i Švicarske šezdeset je dana boravilo u specijalnim bolničkim krevetima pri čemu im je glava bila položena za 6° niže od nogu kako bi se simulirani bestežinski uvjeti koji vladaju u svemiru uslijed nedostatka gravitacije, te izvršila istraživanja utjecaja takovog stanja na ženski organizam.
Volonterke su prije njihova odabira najprije prošle opsežne psihofizičke testove kakovi se inače provode i za astronaute, a neposredno pred dvomjesečni test, kao i tijekom njegova trajanja te kasnije po njegovom završetku, na njima su vršena mnogobrojna fizička i psihička ispitivanja kako bi se istražio učinak bestežinskog stanja na mišiće, kosti, krvnu sliku, kardiovaskularno stanje, koordinaciju pokreta, metabolizam i imunosustav te promjene ličnosti u psihološkom smislu.

Dobiveni će rezultati pomoći u osmišljavanju budućih dugotrajnih svemirskih misija, ali i u običnoj, Zemaljskoj medicini pri liječenju osteoporoze i problema ljudi koji rade pretežito uredske, neaktivne poslove zbog čega im tijelo fizički stradava, te prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Didier Schmitt, šef odjela za istraživanje života pri Europskoj svemirskoj agenciji, zadovoljan je rezultatima ovogodišnjih programa te izjavio kako se u skoroj budućnosti planiraju novi testovi u trajanju od 5, 21 i 60 dana. Korak prve žene-astronauta na Marsu biti će moguć zahvaljujući upravo ovakvim istraživanjima.

Dvanaestero volonterki će u MEDES Space Clinic u Toulouseu ostati sve do 20. decembra zbog rehabilitacije njihovih tijela na realne, stvarne životne uvjete i normalan nastavak života. Slični se rehabilitacijski postupci provode i kod astronauta pri dugotrajnijim misijama u zemljinoj orbiti.

(17.12.2005.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

vrh