am@astronomija.co.yu

 

Sadržaji Astronomije
O Astronomiji 9
Vesti
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

 ASTRONOMIJA - sadržaj
 
Astronomija br. 10
Veća fotografija 155 k
broj 10
U ASTRONOMIJI ćete pronaći poster: Mlečni Put (41x55 cm)
Veća fotografija
164 kb
Astronomija broj 10  - AKCELERATORI


Iz Astronomije objaljujemo izvod:

ŠTA JE DESY?
Dve stranice članka "Šta je Desy"

Deutsches Elektronen-Synchrotron, ili skraćeno DESY, nalazi se u Nemačkoj, u jednom od (po površini) najvećih Evropskih gradova – Hamburgu. Institut je smešten skoro u srcu samog grada, okružen je velikim parkovima i velikim brojem lepih porodičnih kuća. Okolina instituta, a i ceo grad, uopšte nema izgled velikog grada.U Hamburgu živi oko tri miliona ljudi, ali grad se prostire na površini sedam puta većoj nego Pariz i dva i po puta većoj nego London. U gradu ima vrlo malo stambenih zgrada, već ljudi žive u običnim porodič nim kućama. Ono što prvo pada u oči kada dođete u Hamburg je mnogo zelenila, velikih parkova i drvoreda na sve strane. Sledeće što će svako sigurno primetiti su mnogobrojni mostovi, u Hamburgu ima oko 2.500 mostova, više nego u Veneciji i Amsterdamu zajedno. Sve ovo je vrlo lepo okruženje za verovatno, jedan od pet najznačajnijih instituta za fiziku elementarnih čestica u svetu. U institutu se nalazi nekoliko akceleratora a najveći, i za fiziku najznačajniji, je HERA. Tu su još i mnogo manji akceleratori – PETRA, DORIS i DESY i jedan linearni akcelerator VUV-FEL, prototip linearnog akceleratora koji u budućnosti može dobiti ulogu najvažnijeg i najjačeg akceleratora na planeti.

DORIS i PETRA su mali akceleratori. Koriste se za istraživanja u HASYLAB-u, jednoj od najznačajnijih laboratorija u svetu za istraživanja X-zračenjem. Približno 1.900 istraživača u različitim oblastima dolazi svake godine u Hamburg da bi u HASYLAB-u vršilo eksperimente. Fizičari, hemičari, biolozi, geolozi, lekari ovde mogu analizirati uzorke do najsitnijih detalja, veličine atoma. DORIS (Double Ring Store) je prvi akcelerator sagrađen u DESY-ju. On ubrzava elektrone gotovo do brzine svetlosti. Mali paketi elektrona obilaze 300 metara dug prsten akceleratora milion puta u sekundi. Jaki magneti održavaju elektrone na kružnoj putanji. Krećući se stalno u krug elektroni emituju velike količ ine X zraka. Tu se još nalaze i specijalni, nekoliko metara dugački magneti – tzv. undulatori koji primoravaju elektrone na cik-cak putanje. Na ovaj način elektroni emituju intenzivno sinhrotrono zračenje u širokom delu elektromagnetnog spektra, od vidljivog do X zračenja.

***

U nastavku teksta možete između ostalog pročitati i šta su to akceleratori, kakve vrste akceleratora postoje, te ekskluzivan intervju sa Joakimom Majerom, koordinatororom letnjeg programa DESY za studente.

 

Autor: Milan Milošević,
apsolvent na fakultetu za fiziku u Nišu. Član je Astronomskog društva "Alfa" iz Niša i član redakcije "Astrononskog magazina" i "Astonomije" za koje je napisao više naučno popularnih članaka. U svom AD drži predavanja iz astronomije i fizike.
 
Možete nam pisati i na email adresu   astronomija@astronomija.co.yu ili direktno iz AM!
Pišite nam
Upišite vašu e.mail adresu
Predmet:
   

(jun 2004.)

vrh