am@astronomija.co.yu

 

Sadržaji Astronomije
O Astronomiji
Vesti
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

 ASTRONOMIJA
 
Astronomija br. 10
Veća fotografija 155 k
broj 10
U ASTRONOMIJI ćete pronaći poster: Mlečni Put (41x55 cm)
Veća fotografija
164 kb
Astronomija broj 10  - ASTROBIOLOGIJA


Iz Astronomije objaljujemo izvod:

CORONADO „MAXSCOPE 40"
HYDROGEN-ALFA TELESKOP
Maxscope

Osmatranje Sunca kroz takozvani filter „bele svetlosti“, koji je obično načinjen od poliestera ili stakla presvučenog metalom, redukuje Sunčeva svetlost do bezbednog nivoa kroz ceo spektar, pružajući na taj način komforan pogled na Sunce koje se može osmatrati kroz različita uvećanja. Na ovaj način se može osmatrati fotosfera (vidljiva površina Sunca), tamne pege na Sunčevoj površini, sjajne fakule, zatamnjenost ivice diska i, ako su osmatrač ki uslovi izuzetno povoljni, granulacija. Ali i pored svega, osmatranje Sunca kroz ovaj filter nije mnogo uzbudljivo jer se promene ne dešavaju i po više časova.

Hromosfera je tanak sloj retkog gasa koji se nalazi odmah iznad fotosfere i ona je mnogo dinamičnija. Najdinamičniji oblik aktivnosti u hromosferi su protuberance. Ogromni lukovi, stubovi i oblaci koji eruptiraju iz regiona velike magnetne aktivnosti svoju specifičnu boju duguju atomima vodonika koji su predominantni u hromosferi. Ovi atomi emituju svetlost u diskretnim talasnim dužinama, najuočljivije u 656,28 nanometara (6562,8 angstrema) u crvenoj - vodonik-alfa liniji.

Posmatrano kroz H-alfa Sunce je jedno od najuzbudljivijih objekata na nebu. Protuberance različitih veličina i oblika na ivici diska se pojavljuju i nestaju ponekad i u razmaku od svega nekoliko minuta. Sam Sunčev disk može biti prošaran mnogim tankim linijama-filamentima, odnosno siluetama protuberanci koje se hlade, dok u isto vreme bljeskovi iz Sunčevih pega šaraju Sunčevom površinom. Posmatrano kroz H-alfa, Sunce izgleda „živo“.

Autor: Siniša Lavrnja je iskusan astronom osmatrač, za “Astronomski magazin” (www.astronomija.co.yu) uređuje vesti i piše tekstove na razne astronomske teme. Dopisnik “ASTRONOMIJE” iz Kanade
 
Možete nam pisati i na email adresu   astronomija@astronomija.co.yu ili direktno iz AM!
Pišite nam
Upišite vašu e.mail adresu
Predmet:
   

(jun 2004.)

vrh