am@astronomija.co.yu

 

Sadržaji Astronomije
O Astronomiji 9
Vesti
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

 ASTRONOMIJA - sadržaj
 
Astronomija br. 10
Veća fotografija 155 k
broj 10
Astronomija broj 10  - ŠTA ĆETE ČITATI
 
Poster Mlečni Put (41x55 cm)
Veća fotografija
164 kb

BOGAT BROJ 10

U obilju značajnih i zanimljivih članaka koji objavljuje ASTRONOMIJA u broju 10 teško je izdvojiti jedan najbolji i najinteresantniji. Zbilja u ovom broju je obilje takvih.

Edvin Habl je možda i najzanimljiviji lik astronomije XX veka. Jedini intelektualni gigant koji je mogao da osvoji i titulu šampiona sveta u boksu i Nobelovu nagradu. Prva ga nije mnogo interesovala pa se nije ni potrudio da je osvoji. Nobelova nagrada mu je sticajem okolnosti izmakla iako ju je sasvim sigurno zaslužio. Rad Edvina Habla iz temelja je promenio sliku univerzuma koju je čovečanstvo do tada imalo.

Povodom Hablovih otkrića dr Milan Ćirković je napisao obiman i izuzetno važan članak o istoriji shvatanja i saznanja o Mlečnom Putu. Bilo je još od antičkih vremena mnogo pretpostavki, mnogo nagoveštaja i napora da se spozna Mlečni Put. Dugo se verovalo da Mlečni Put ispunjava čitav univerzum, da ne postoji nešto izvan Mlečnog Puta. O tome potražite u ASTRONOMIJI ovaj antologijski članak.

Mnogima će pažnju privući još jedan značajan članak. Napisao ga je dr Zoran Živković, a radi se o večnom pitanju: JESMO LI SAMI?  Zoran Živković, na sebi svojstven način daje čitavu analizu problema uspostavljanja kontakta sa vanzemaljskim civilizacijama.

Oni koji su skloni nauci, pre svega fizici "svoj" članak će naći u priči o Hamburškim akceleratorima. Naš saradnik Milan Milošević proveo je u čuvenim akceleratorima nekoliko meseci i otuda doneo zanimljivu i bogato ilustrovanu priču.

Za astronome osmatrače ipak najzanimljiviji će biti KALENDAR NEBESKIH DOGAĐAJA 2005. To je spisak najvažnijih događaja za svaki dan 2005. godine.

Ako ste skloni filozofiji za vas je sigurno članak Kant i metafizika. Ove godine se navršilo 280 godina od rođenja i 200 godina od smrti velikog filozofa koji je između ostalog dao neprocenjiv doprinos i astronomiji.

ASTRONOMIJA je povodom pitanja jedne čitateljke pronašla odgovor na pitanje Zašto se (vanzemaljci) zovu 'mali zeleni'. Ako vas interesuje naučna fantastika...

A tu su i redovne rubrike: astrofotografija (Kako snimiti Deda Mraza), astronautika (nastavak članka o pregledu događaja astronautike 2004.) itd. itd. ovo je samo kratak pregled.

A tek poster? O njemu ćemo sledeći put.
 

 
Možete nam pisati i na email adresu   astronomija@astronomija.co.yu ili direktno iz AM!
Pišite nam
Upišite vašu e.mail adresu
Predmet:
   

(jun 2004.)

vrh