am@astronomija.co.yu

 

Sadržaji Astronomije
O Astronomiji
Vesti
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

 ASTRONOMIJA
 
Veća fotografija 130 Kb
 
broj 11
Poster Sunčev sistem (55x41 cm)
Veća fotografija 112 kb
Astronomija broj 11  -  IZUMIRANJA


Iz Astronomije objaljujemo izvod:

UTICAJ GALAKSIJE
NA MASOVNA IZUMIRANJA

Pre oko 3,8 milijardi godina bio je pakao na Zemlji. Vreme Velikog bombardovanja sveže, tek oformljene kore, ostacima materijala iz kog je kondenzovan Sunčev sistem, bilo je vreme velikih nemira za Zemlju i njen planetarni komšiluk, vreme traženja ravnoteže u burnim i čestim gravitacionim perturbacijama i sudarima objekata raznih veličina. I baš tada je nekoliko molekula u prvobitnom bujonu treće po udaljenosti planete od jedne mlade zvezde, podržano snagom obilja energije na geološki izuzetno aktivnoj podlozi, u vodenom rastvoru, udružujući osobine u jednoj kapljici, po slučaju ili, možda nužnosti, steklo - informaciju. Nastao je život.

Ali život je nastao u paklu i slabo se razvijao. Tinjao je tako više od tri milijarde godina. A onda, pre 600 miliona godina, desilo se nešto veličanstveno. Život je buknuo, odjednom, u kratkom vremenskom pereiodu se umnogostručio po broju jedinki i broju vrsta. Nastale su brojne životne forme, mnoštvo živih bića različitih veličina i oblika i vrlo različitih od današnjih.Taj događaj u nauci je poznat kao Kambrijumska eksplozija.

Ali povremeno se dešavalo da čitavu planetu stigne ogroman pomor, da dođe do masovnog izumiranja kada sa lica zemlje nestaju gotovo sve vrste živih bića i gotovo sve jedinke. Šta uzrokuje katastrofe tih razmera? Odgovor se obično traži u nedrima ove planete i njenom geološkom zapisu, ali, ako se rekonstruiše istorija našeg sveta na većem planu, dobija se drugi scenario. Od onih drevnih eona kada je evolucija tek rađala prva jednoćelijska bića, pa do danas, kada planetom gospodari čovek (bar mu se tako čini), Zemlja, prateći svoju zvezdu, vertikalno osciluje kroz galaktički disk, uranjajući i izranjajući, sa ogromnim periodama, u spiralne krakove Mlečnog Puta i u gigantske molekularne oblake gasa, ulazeći u područja gravitacionog dejstva drugih zvezda i jata. U ovom momentu, Sunce sa svojom planetarnom porodicom je upravo napustilo Orionov krak, izbilo na površinu galaktičkog diska i oslobodilo se zahvata Goldovog pojasa. Zar možemo odbaciti uticaj Galaksije na stanje stvari na Zemlji?

POSTOJANJE IZUMIRANJA

U proseku, svaka biljna ili životinjska vrsta ima geološki životni vek od samo četiri miliona godina. U tom smislu su gotovo sve vrste izumrle. Od pet milijardi vrsta koje su živele u nekom trenutku na Zemlji, danas je opstalo samo četrdeset miliona. To znači da je život na Zemlji imao 99,9 procentni neuspeh. Mnoge vrste u kratkom intervalu od samo nekoliko miliona godina prestale su da postoje, ne ostavivši naslednike. Procesi izumiranja su izgleda uobičajena pojava u prirodi.

Autor: Vera Gluščević
 

 

 
Možete nam pisati i na email adresu   astronomija@astronomija.co.yu ili direktno iz AM!
Pišite nam
Upišite vašu e.mail adresu
Predmet:
   

(jun 2004.)

vrh