HOME

am@astronomija.co.yu

 

Sadržaji Astronomije
O Astronomiji
Vesti
 

 

 

Sadržaj AM

Potražite u AM

 

 

 ASTRONOMIJA
 
Veća fotografija 138 Kb
 
broj 12
U Astronomiji br. 12 veeeeliko iznenađenje za sve ljubitelje naučne i one druge fantastike.
Specijalan dodatak: Fanzin NOVA. Veća slika 84 kb
Astronomija broj 12 
 

Izvod iz članka:
JOŠ DVA DIGITALNA
SLR APARATA

Padom cena i porastom kvaliteta, refleksni digitalni aparati su sve više počeli da se pojavljuju kao sredstvo
snimanja noćnog neba, Meseca, Sunca.

Stvari su počele da se dešavaju ovako:

U stvari, prvo su se pojavile specijalizovane i skupe CCD kamere namenjene astronomiji, zatim su, zbog njihove cene, dovitljivi i vešti amateri krenuli da istražuju alternativne digitalne kamere koje su bile namenjene nečem drugom. Tako su se u arsenalu astronoma amatera počele, prvo stidljivo, a zatim sve češće pojavljivati kamere namenjene bezbednosti-video nadzoru, pa web kamere, a i digitalni fotoaparati. Padom cena i porastom kvaliteta, refleksni digitalni aparati su sve više počeli da se pojavljuju kao sredstvo snimanja noćnog neba, Meseca, Sunca. Kao i svi čipovi, tako i oni u refleksnim digitalnim aparatima pate od jedne boljke koja je neprijatelj broj jedan za većinu astronomskih snimanja. To je takozvana elektronska buka kao posledica zagrevanja senzora u njegovom naporu da obradi svetlosni signal koji ga je pobudio. Međutim, pre svega zbog potreba «dnevnih fotografa » čipovi se stalno usavršavaju. Paralelno sa time, sami amateri, pa i neke firme, naknadno modifikuju digitalne fotoaparate potpunim uklanjanjem ili samo zamenom «UV/IR blocking» fil - tera. Filteri se uklanjaju/zamenjuju kako zbog astronomije, tako i zbog mogućnosti dnevnog snimanja u infracrvenom delu spektra.

Bilo kako bilo, krajem oktobra se pojavio i sajt firme Canon: http://web.canon.jp/Imaging/astro/in- dex-e.html koji objašnjava astrofotografiju digitalnim refleksnim aparatima, naravno, te firme. To je u meni pobudilo nadu da će ta firma uskoro na tržište izbaciti od njih modifikovan model digitalnog aparata koji bi bio namenjen astrofotografiji, a koji bi, samim tim što je modifikacija urađena u fabrici, znači pre konačnog sklapanja aparata na nekoj posebnoj proizvodnoj liniji, mogao biti jeftiniji od modifikacija nezavisnih firmi. Time bi se smanjio trošak rasklapanja već sklopljenog aparata, a i takvi aparati bi i dalje imali fabričku garanciju. Nestrpljivoj osobi vreme nikada nije saveznik, pa je i meni period do 14. februara izgledao kao večnost. Toga dana je do mene stigla prva informacija da se pojavilo nešto što se zove EOS 20Da. Ono malo «a» je označavalo fotoaparat koji je namenjen astrofotografiji pre svega. Odmah su krenula nagađanja kako to da je jedna tako velika firma pokazala da ima sluha za jednu, čak i na svetskom nivou, relativno malu interesnu grupu kao što su amateri koji se bave astrofotografijom? Digital astro Yahoo grupa trenutno broji 9.090 članova i traje oko tri i po godine, i prem - da je samo deo digitalne astrofotografske porodice, to je ipak mali kolač za jednu tako veliku kompaniju…

Autor: Nedeljko Marković
je profesionalni fotograf u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture, dugi niz godina se bavi astrofotografijom.
Objavljuje radove u domaćim i stranim časopisima.

 

 
Možete nam pisati i na email adresu   astronomija@astronomija.co.yu ili direktno iz AM!
Pišite nam
Upišite vašu e.mail adresu
Predmet:
   

(jun 2004.)

vrh