HOME

am@astronomija.co.yu

 

Sadržaji Astronomije
O Astronomiji
Vesti
 

 

 

Sadržaj AM

Potražite u AM

 

 

 ASTRONOMIJA
 
Veća fotografija 138 Kb
 
broj 12
U Astronomiji br. 12 veeeeliko iznenađenje za sve ljubitelje naučne i one druge fantastike.
Specijalan dodatak: Fanzin NOVA. Veća slika 84 kb
Astronomija broj 12 
 

Izvod iz članka:

Tehnike promatranja
astronomskih objekata

Vizualno promatranje nebeskih objekata kroz teleskop zahtjeva primjenu posebnih načina gledanja kroz okular. Većina objekata je vrlo niskog sjaja i kontrasta što ljudskom oku onemoguć ava da te objekte vidi kao što ih može registrirati fotoaparat iliCCDkamera. Situacija se još više pogoršava zbog svjetlosnog zagađenja. Iako nam teleskopi pomažu da te objekte vidimo sjajnije i sa više detalja, tek će vrlo iskusni astronomi amateri moći detektirati neke blijede nijanse boja najsjajnijih maglica i to samo gledajući kroz teleskope vrlo velikih promjera objektiva (30-40cm i više). Ove činjenice mogu razočarati astronoma početnika, ali uz malo vježbe i korištenja nekih trikova moguće je poboljšati vlastiti pogled u svemirska prostranstva, pa makar to bilo samo u «crno-bijeloj tehnici».

Promatranje planeta

Iako se na prvi pogled čini jednostavno, potrebno je puno truda da bi se vidjeli svi detalji na površinama planeta. Prije svega odaberite noć kada je atmosfera mirna, a zvijezde što manje trepere. Nije dobro gledati preko krovova koji isparavaju ili dimnjaka jer će uzrokovati turbulencije i titranje slike. Slika će biti stabilnija ako je oko mjesta promatranja prirodna površina – zelenilo ili vodena površina, jer ono što tera na isparavanje je kamen, beton i slično. Voda poprilično jednolično drži temperaturu. To se fino vidi u jesen, vani je već zahladilo, a u moru se još može kupati! Najbolje je kada zrak dolazi iz smjera vodene površine... putuje jednolično bez turbulencija i seeing je odličan. Međutim niti to nije uvijek pravilo. Ponekad će se planeti iz grada odlično vidjeti baš kada vam se čini da su uvjeti daleko od idealnih – mutna, teška atmosfera zasićena smogom često će biti bolja za promatranje objekata Sunčevog sustava od bistrog (ali turbulentnog) neba nakon obilne kiše! Uostalom, najbolje snimke planeta web kamerom dolaze iz Hong Konga!

Prije promatranja potrebno je da teleskop bude ohlađen (ili zagrijan) na vanjsku temperaturu. Zbog temperaturnih razlika teleskopa i okoline će dolaziti do lokalnih turbulencija koje će takođ er kvariti sliku. Takav tip turbulencije ćete lako otkriti na taj način da jako defokusirate zvijezdu ili planet. Ako vidite da slika titra samo na jednom manjem odsječku defokusiranog kruga, to je najvjerojatnije turbulencija unutar teleskopa. Probajte rukom prekriti dio objektiva gdje dolazi do turbulencije.Uslučaju da je teleskop topliji od okoline, vidjeti ćete da se taj dio nalazi na gornjoj strani (prema zenitu) budući da se topli zrak diže gornjim dijelom tubusa.

Od različitih vrsta teleskopa najprije će se aklimatizirati refraktori, zatim reflektori, a tek na kraju zatvoreni sustavi poput katadioptera (schmidt-cassegrain, maksutov-newtonian i drugi). Dok je prvima dovoljno petnaestak minuta za dostizanje temperaturne stabilnosti, katadiopterima će često za to biti potrebno sat vremena ili više. Vremenski period se može skratiti upotrebom ventilatora kod primarnog zrcala.

Autor: Boris, Bobo, Štromar je jedan od najagilnijih astronoma Hrvatske. Pripada onoj, retkoj, vrsti osmatrača kojima nije te{ko da prevale 50 km samo zato da bi zaboli svoj teleskop na pravo mesto – i to po oblačnom vremenu. Organizuje i kolektivna osmatranja na koja, međutim, često ide sam, jer ostali pripadaju onom drugom tipu posmatrača koji, eto, baš te noći imaju neka važna i neodložna posla („uf, mani me, imam neku frku, a baš mi krivo“)

Boba je prošao sve osmatračke faze, od golog oka do teleskopa, i stekao je ogromno osmatračko iskustvo. Pre dve godine bio je gost na Letenci (Fruška gora) i sudio je na letnjem Mesijeovom maratonu. Taj posao je odradio sa tolikim autoritetom i na tako šarmantan način da i danas neki naši takmičari kada zovu sudiju viču „sudac!“

Zadnjih godina Bobo se bavi astrofotografijom. I to radi sistematski i sa impresivnom upornošću.Ustanju je satima da vreba rupu u oblacima da bi načinio neki snimak. Živi je dokaz da sreća prati uporne. Njegove fotografije su impresivne.

Neke smo već objavljivali u prethodnim Astronomijama, a neke se mogu videti i u ovoj.

Predsednik je AD „Beskraj“ iz Zagreba.

 

 
Možete nam pisati i na email adresu   astronomija@astronomija.co.yu ili direktno iz AM!
Pišite nam
Upišite vašu e.mail adresu
Predmet:
   

(jun 2004.)

vrh