HOME

am@astronomija.co.yu

 

Sadržaji Astronomije
O Astronomiji
Vesti
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

 ASTRONOMIJA - sadržaj
 
Veća fotografija 138 Kb
 
broj 12
U Astronomiji br. 12 veeeeliko iznenađenje za sve ljubitelje naučne i one druge fantastike.
Specijalan dodatak: Fanzin NOVA. Veća slika 84 kb
Astronomija broj 12  -  S A D R Ž A J
 

Izvod iz članka:
Zvezdano oko Valensije

U “Zvezdanom oku” prikazuju se, pored uobičajene projekcije zvezdanog neba, i edukativni filmovi, razne animacije i simulacije, priče o dinosaurusima, koralnom grebenu i izumiranju šuma. Projekcija filmova se vrši digitalnim video sistemima (sa jednim ili dva “riblja oka”) u realnom vremenu tako da, umesto da gledate sliku na ravnom ekranu, gledate je na polusferi planetarijumske kupole prečnika 26 metara u čijem je središtu vaše oko (tzv. “full dome projection” ). Kao da posmatrate sliku (tj. film) u tri dimenzije. Spuštate se na Mars u najnovijoj misiji rovera, putujete kroz pojas Saturnovih prstenova (povremeno u okno vaše svemirske kapsule udari neki “ kamičak”, čisto da vas prene iz iluzije da se to ne dešava u stvarnosti), napuštate Mlečni put, padate u akrecioni disk u blizini crne rupe... I sve to uz dobar muzič ki kolaž začinjen melodijama Mocarta i grupeQUEEN.Za neke projekcije potrebne su i 3Dnaočare, ali je efekat koji se na taj način postiže samo neznatno bolji (uz to i daleko zamorniji) od klasičnih “full dome ” programa.

Laserski šou kombinuje se sa drugim projekcijama i poseban je užitak – kako za autore tako i za posmatrače. Slike sazvežđa i legende koje ih povezuju (na primer legenda o Perseju i Andromedi) oživljene su mnoštvom boja i zvukova. Labud je izveo (lasersku) baletsku tačku uz muziku Čajkovskog–inakraju, nakon što se poklonio publici kao pravi solista, ponovo raširio krila na mlečnoj traci letnjeg neba.
Jula 2004. godine u Gradu umetnosti i nauke održan je XVII svetski kongres planetarijuma (XVI International Planetarium Society Conference – IPS 204 ), na kojem je prvi put predstavljen Beogradski planetarijum koji, poput samog kongresa, ima tradiciju od tri i po decenije.

Ovogodišnja Konferencija važi za jednu od najposećenijih u istoriji Međunarodnog udruženja planetariuma – iz 41 zemlje došlo je 330 učesnika. Nove tehnologije i rezultate istraživanja planetarijumskoj javnosti predstavili su vodeći stručnjaci NASA- e i ESA-e. Proizvođači planetarijumske opreme i filma (ZEISS, Konica Minolta, Evans and Sutherland, Sky Skan, Mirage 3D... i drugi) na Sajmu planetarijumske opreme prezentovali su svoje nove proizvode na sajamskim štandovima, u portabl planetarijumima u holu Muzeja nauke, prirode i rekreacije ili u velikoj sali L’ Hemisferic planetarijuma.

Direktori, predavači i tehnički operateri iz planetarijuma širom sveta pored toga što su svojim usmenim saopštenjima i predavanjima po pozivu predstavili rad svojih planetarijuma (mnogi od njih su novootvoreni – moderni digitalni planetarijumi) – na workshop-ovima, panel-diskusijama i u svakoj pauzama između predavanja međusobno su razmenjivali kako iskustva, tako i viđenje svakodnevnih problema u radu sa posetiocima.

Autor: Magistar Nataša Stanić,
Upravnik Narodne opservatorije
i Planetarijuma u Beogradu

 

 
Možete nam pisati i na email adresu   astronomija@astronomija.co.yu ili direktno iz AM!
Pišite nam
Upišite vašu e.mail adresu
Predmet:
   

(jun 2004.)

vrh