HOME

am@astronomija.co.yu

 

Sadržaji Astronomije
O Astronomiji
Vesti
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

 ASTRONOMIJA - broj 13
13
Veća fotografija 205 Kb
 

U ASTRONOMIJI:

Specijalan dodatak:
NOVA
broj 2.

Veća 49 kb

Astronomija broj 13 
 

Izvod iz članka:

Prva fotografija planete

Šta je, u stvari, ovaj misteriozni pratilac? Da li je u pitanju vansolarna planeta ili braon patuljak, „neuspela“ zvezda koja nema dovoljnu masu za započinjanje nuklearnih reakcija u svom jezgru?

Nakon par prošlogodišnjih najava (još uvek nepotvrđenih), početkom aprila ove godine se u astronomskim krugovima ponovo pojavila vest o prvoj fotografiji planete van Sunčevog sistema. Reakcije su bile različite – od senzacionalističkog pristupa na nekimWeb stranicama („zvezda i planeta“), preko opreznijeg obaveštenja Evropske južne opservatorije (ESO) („zvezda i pratilac“), do otvorenih osporavanja u izvesnim naučnim krugovima („zvezda i druga zvezda u pozadini“, ili „zvezda i braon patuljak“). Sada ćemo se upoznati sa glavnim akterima, tokom i rezultatima posmatranja, i problemima i mogućim rešenjima problema koji prate ovaj naučni rad.

Kometare, specijalno za Astronomiju, povodom prvog snimka vansolarne planete dali su dr M. Ćirković, K. Korlević i dr M. Filipović

Zvezda

Ime: GQ Lupi

Adresa: oblak Lupus I (južno sazvežđe Vuk, između Kentaura i Škorpije); 400-500 svetlosnih godina udaljena od Sunca

Starost: 1 – 2 000 000 godina

Masa: 0,7 mase Sunca

Tip: T-Tauri (vrlo mlade zvezde, faza pre dolaska na glavni niz, izuzetno značajne za proučavanje nastanka Sunca i Sunčevog sistema)

Pratilac

Ime: GQ Lupi b

Adresa: orbita poluprečnika oko 100 a.j. (100 puta udaljeniji nego Zemlja od Sunca, 2,5 puta veće rastojanje od onog između Sunca i Plutona) oko matične zvezde GQ Lupi

Period revolucije: 1200 godina

Starost: novorođenče

Masa: 3-42 mase Jupitera

Temperatura: 2000 K

Posmatranje

Posmatrački tim čine: Ralph Neuhäuser, Ana Bedalov (pročitajte intervju sa njom u nastavku), GüntherWuchterl, Markus Mugrauer, i (Univerzitet u Jeni, Nemačka), Eike Guenther (Thüringer Landessternwarte Tautenburg, Nemačka), i Peter Hauschildt (Hamburger Sternwarte, Nemačka). Astronomi su posmatraliGQLupi 25. juna prošle godine, koristeći adaptivnu optiku  (sistem koji omogućava neprekidno podešavanje optičkih površina teleskopskih ogledala, time kompenzujući distorziju dolazećih svetlosnih talasa koja nastaje prilikom njihovog prolaska kroz Zemljinu atmosferu) instrumenta NACO na Jepunu (Yepun, četvrti 8,2-metarski teleskopVLT-a u Čileu). Astronomi su zatim saznali da je zvezda 1999. i 2002. godine već bila posmatrana Subaru (8,2-metarski japanski teleskop na Havajima) i Habl teleskopima. Došli su do odgovarajućih slika iz arhiva ovih instrumenata, izuzetno korisnih za dalju analizu.

Autor:
Stojadinović Jovan,
studira astrofiziku u Beogradu, prati istraživanja vansolarnih planeta.

 

 
Možete nam pisati i na email adresu   astronomija@astronomija.co.yu ili direktno iz AM!
Pišite nam
Upišite vašu e.mail adresu
Predmet:
   

(jun 2004.)

vrh