HOME

am@astronomija.co.yu

 

Sadržaji Astronomije
O Astronomiji
Vesti
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

 ASTRONOMIJA - broj 13
13
Veća fotografija 205 Kb
 

U ASTRONOMIJI:

Specijalan dodatak:
NOVA
broj 2.

Veća 49 kb

Astronomija broj 13 
 

Izvod iz članka:

TELESKOP ZA SVAKI DŽEP

U svetu ATM-a (amaterske izrade teleskopa) postoji izraz „poor man telescope“. Iako njegov bukvalan prevod na naš jezik („teleskop siromašnog čoveka”) ima na prvi pogled negativnu konotaciju, smisao ovog „standarda“ jeste u tome da i čoveku ograničenih finansijskih sredstava pruži šansu da sa minimumom ulaganja i nešto domišljatosti i malo truda dođe do sopstvenog teleskopa, po neuporedivo nižoj ceni od fabričkog, a da uz to, ovaj teleskop po svojim karakteristikama ne zaostaje puno za svojim industrijskim takmacem. Kad se tome doda i ideja da teleskop bude lako prenosiv, lagan za transport, montaž u i upotrebu, a istovremeno i pouzdan i funkcionalan, dobija se koncept koji sam pokušao da dostignem izradom teleskopa o kojem će u ovom tekstu biti reči.

Primarno ogledalo prečnika 135 mm i fokalne dužine 1.350 mm izradio sam sopstvenim rukama, po proceduri o kojoj je bilo reči u ranijim brojevima „Astronomije“. Sekundarno ogledalo sa nosačem je poklon, izrađen ručno, kod majstora Janka Mravika. Aluminizacija primarnog ogledala, kao i sekundara, izvršena je u specijalizovanoj firmi u Budimpešti zahvaljujući angažovanju mog prijatelja Andraša i njegovim poznanstvima u Mađarskoj prestonici. Postolje je napravljeno varenjem vodovodnih cevi koje su praktič no bile za otpad, dobijenih na poklon od majstora vodoinstalatera, a mogu se naći na svakom otpadu. Malo rada čeličnom četkom na skidanju maltera, uz nešto znoja na licu, bilo je dovoljno da cevi izgledaju kao nove.

Male „nožice“ kojima se cela konstrukcija oslanja o tle, u stvari predstavljaju odlično rešenje do kojeg sam došao u „cajtnotu” - agoniji izazvanoj željom da pobedim vreme, kako bi teleskop bio spreman za Mesijeov Maraton 2005. Naime, prvobitan plan je bio da na krajevima postolja montiram kupovne gumene dodatke (za koje sam siguran da ih imam bar desetak, negde u Bermudskom trouglu moje prenatrpane šupe-radionice), ali dan pre odlaska na maraton, konstatovao sam da ne mogu da ih nađem.Unevolji, počeo sam da se osvrćem oko sebeiumomentu sam pronašao idealno rešenje. Plastični zatvarači sa boce mineralne vode, prethodno po sredini probušeni zavrtnjem, a nakon toga ispunjeni „metal kitom“ za reparaciju limarije automobila, idealno su rešenje, jer je cela konstrukcija stabilna i ne „trese” (iako bi zlobnicimogli da mi zamere što ih nisam napravio od pivskih zatvarača, jer su mi isti po svemu „bliskiji“).

Umesto cevi opredelio sam se za takozvani „truss tube design“, dakle potpuno otvoreni sistem, bez cevi, a svi delovi teleskopa su montirani na tzv. „krovnu letvu“ (obična drvena letva za krov), koja je stajala zaboravljena u dnu moje šupe. Malo tretmana šmirgl papirom i ona je povratila svoj prvobitni svež izgled, izborivši time pravo da bude deo koncepcije.

Autor:
Dragan Miladinović,
pasionirani samograditelj teleskopa. Piše za AM i Astronomiju.

 

 
Možete nam pisati i na email adresu   astronomija@astronomija.co.yu ili direktno iz AM!
Pišite nam
Upišite vašu e.mail adresu
Predmet:
   

(jun 2004.)

vrh