HOME

am@astronomija.co.yu

 

Sadržaji Astronomije
O Astronomiji
Vesti
 

 

 

Potražite u AM

Sadržaj AM

 

 ASTRONOMIJA - broj 14
14
Veća fotografija 231 Kb
 
SLIKA SA NASLOVNE STRANE

Bilo je potrebno više hiljada godina rada i snova da se napravi ova fotografija. U nju su utkana saznanja drevnih
kineskih astronoma, haldejskih osmatrača i grčkih filozofa, zatim prvih modrnih naučnika u 17. veku, sve do
danšnjih istraživačkih timova, instituta i velikih opservatorija.

Na slici je Eugene A. Cernan komandir Apola 17. Bila je ovo ujedno i poslednja poseta čoveka Mesecu.

Foto: NASA

Astronomija broj 14 


Izvod iz članka

Effelsberg

Još je Galileo svojim teleskopom primetio da Venera nema nikakvu posebnu strukturu, za razliku od Meseca i Marsa, čija je površina prekrivena kraterima. Kasnije je postalo jasno da je atmosfera na Veneri toliko gusta da se njena površina jednostavno ne može videti. Njena nestrukturirana „površina“ je, u stvari, veoma gusta atmosfera, kroz koju, kao ni kroz oblake nad Zemljom ne možemo prozreti. Posle više od četiri stotine godina, radio-teleskopi su progledali kroz „maglu“. Na Veneri su uočene strukture, čijim je sistematskim posmatranjem i prvi put određen period rotacije Venere. Da bi se fine strukture na udaljenim objektima mogle videti, radio-teleskopi moraju imati ogromne aperture. Nakon uvodnog omaža radio-teleskopima (K. Sagan, „Cosmos“), predstavljam jednog od giganata: 100-metarski radio-teleskop Effelsberg.

Ovaj 33-godišnjak se nalazi nedaleko od Bonna u Nemačkoj, u vulkanskom području Eifel, okružen šumom i brdima. Ova idilična lokacija, između ostalog, štiti prijemnike od interferencija ljudskog porekla, koje su nažalost sve više prisutne.

Ubrzo nakon ukidanja zabrane korišćenja radio-uređaja 1956. godine, Nemci su se pozabavili radio-astronomijom. Nakon uspešnog starta sa dva manja teleskopa, 1967. godine, Max Planck institut za radio-astronomiju (MPIfR) je firmama Krupp i MAN dao zadatak da naprave projekat 100-metarskog radio-teleskopa. Finansijsku podršku, preko 34 miliona DM je uglavnom obezbedio Volkswagen, a manji deo država. Posle gotovo 5 godina gradnje, pušten je u rad najveći, potpuno upravljiv radio-teleskop na svetu – Effelsberg, koji je ostao neprevaziđen do 1998. kada ga je zamalo pretekao Green Bank (USA).

Autor: Aleksandar Đurić
Diplomirao je 1999. godine na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, na odseku za Telekomunikacije. Trenutno se nalazi na Univerzitetu u Bernu, u grupi za Fiziku mikrotalasa Instituta za primenjenu fiziku, gde već dve godine radi doktorsku disertaciju na temu Imaging-polarimetra na 91 GHz.
 

 

 
Možete nam pisati i na email adresu   astronomija@astronomija.co.yu ili direktno iz AM!
Pišite nam
Upišite vašu e-mail adresu
Predmet:
   

(jun 2004.)

vrh