HOME

am@astronomija.co.yu

 

Sadržaji Astronomije
O Astronomiji
Vesti
 

 

 

Potražite u AM

Sadržaj AM

 

 ASTRONOMIJA - broj 14
14
Veća fotografija 231 Kb
 
SLIKA SA NASLOVNE STRANE

Bilo je potrebno više hiljada godina rada i snova da se napravi ova fotografija. U nju su utkana saznanja drevnih
kineskih astronoma, haldejskih osmatrača i grčkih filozofa, zatim prvih modrnih naučnika u 17. veku, sve do
danšnjih istraživačkih timova, instituta i velikih opservatorija.

Na slici je Eugene A. Cernan komandir Apola 17. Bila je ovo ujedno i poslednja poseta čoveka Mesecu.

Foto: NASA

Astronomija broj 14 


Iz knjige "Nauka kao bajka", prof. dr V. Ajdačića Astronija u dva nastavka objavljuje poglavlje:

MISTERIJE NEBA NAD MAJKOM ZEMLJOM

Ovde donosimo izvod iz tog teksta.

Pet meseci od spuštanja čoveka na Mesec, 1969. godine, pojavila se „Plava knjiga“ u kojoj su se naučnici pozabavili „letećim tanjirima“ Od12.618 vi|enja letećih tanjira naučnici u 701 slučaju nisu imali ovozemaljsko objašnjenje

Kako je nastala „ufologija“

„NEIDENTIFIKOVANI OBJEKTI VIĐENI 110 KILOMETARA ZAPADNO OD VINKA, U TEKSASU... POSMATRANA DVA OBJEKTA U OBLIKU TEPSIJE KAKO SE PENJU NA JUŽNOM NEBU... SREBRNE BOJE... NEPOZNATE VELIČINE... IZDUVNI GASOVI FOSFORESCENTNI... KURS I VISINA LETA POSTOJANI, LET BRZ. OBJEKTI PROŠLI ISPRED AVIONA, BILI NA VIDIKU 8-10 SEKUNDI. VREMENSKE PRILIKE DOBRE, VIDLJIVOST 24 KM, VETAR 160, BRZINE 12 ČVOROVA.

PORUČNIK STEN HJUBER, MORNARIČKA AVIJACIJA SAD, BROJ AVIONA V 9650."

Ovo je jedan od mnogih izveštaja iz „Plave knjige“, nastale posle simpozijuma koji je održan decembra 1969. godine u Bostonu, SAD. Naučnici različitih struka razmatrali su tada 12.618 opažanja „letećih tanjira“, ili kako oni radije kažu „neidentifikovanih letećih objekata“ (NLO).

„Dokaz“ iz Australije

Sve pojave, osim 701 (za koje nisu postojali pouzdani podaci), oni su uspeli da objasne uzrocima ovozemaljskog porekla. Ali, ne lezi vraže, „leteci tanjiri“ i „vanzemaljci“ kao da ne haju za „Plavu knjigu“ i znalce, oni više vole plavo nebo i čovekovu neobuzdanu maštu. Malo, malo, pa neki „proleti“! Eto videli su ih i u našim krajevima - nad Sarajevom, Novim Beogradom, iznad Kalemegdana, u blizini Peskare, u Italiji, nad Jadranskim morem i drugde.

Da pomenemo samo to da su mladi astronomi sa „Čoline kape“ iznad Sarajeva nepobitno pre mnogo godina utvrdili da se u slučaju posmatranog NLO ne radi o „letećem tanjiru“, već o meteorološkom balonu. Međutim, najveću senzaciju, koju su sve novine sveta prenele kao novogodišnji dar svojim čitaocima koji veruju u „leteće tanjire“ i „mala zelena bića“ sa drugih planeta, objavili su Australijanci 30. decembra 1978. godine.

Oni su saopštili da je ekipa australijske televizije istog dana prvi put u istoriji čovečanstva filmskom kamerom snimila „leteće tanjire“! Snimatelj i posada aviona tvrdili su da ih je oko 40 neidentifikovanih letelica pratilo i da je jedna od njih prišla sasvim blizu njihovom avionu. Stručnjaci sa obližnjeg aerodroma na svojim radarima, tako su novine pisale, opazili su brojne letelice za koje su kasnije naveli da to nisu mogli da budu avioni. Radarski odraz pokazao je da je jedan snimljeni NLO bio
dug oko 100 metara, u mnogo čemu nalik onom posmatranom sa „Coline kape“.

 

Autor: prof. dr Vladimir Ajdačić
nuklearni fizičar u penziji. Skoro ceo radni vek je proveo u Nuklearnom institiutu u Vinči. Školovao se u Kanadi. Velik je i neumoran popularizator nauke. Objavio više stručnih i popularnih knjuga.

 

 
Možete nam pisati i na email adresu   astronomija@astronomija.co.yu ili direktno iz AM!
Pišite nam
Upišite vašu e-mail adresu
Predmet:
   

(jun 2004.)

vrh