HOME

am@astronomija.co.yu

 

Sadržaji Astronomije
O Astronomiji
Vesti
 

 

 

Potražite u AM

Sadržaj AM

 

 ASTRONOMIJA - broj 16
16
 
Veća fotografija 102 Kb
 
SLIKA SA NASLOVNE STRANE

Godine 1905. u časopisu Annalen der Physik pojavila su se četiri kratka članka 26-togodišnjeg službenika švajcarskog patentnog zavoda Alberta Ajnštajna. Jedan od tih članka sadržao je temelje specijalne teorije relativnosti, a drugi čuvenu formulu E=mc2. Sto godina kasnije UN su proglasile Međunarodnu godinu fizike. U ovom broju Astronomija sa više odabranih članaka obeležava godinu fizike.

Naslovnu stranu dizajnirao je slikar Mića Uzelac miuzelac@eunet.yu
www.artuzelac.com 

Astronomija broj 16 

NAJINTERESATNIJE O NOBELOVOJ NAGRADI

Šta je to Nobelova nagrada, za čega se dodeljuje, kada je i ko dobio prvu Nobelovu nagradu. Koliko je do danas dodeljeno Nobelovih nagrada, ko je prva žena Nobelovac, ko je dobio dve i više Nobelovih nagrada. Zatim, ko je najstariji, a ko najmlađi Nobelovac i ko je sve i zašto odbio ovu najčuveniju nagradu.

Znate li da je četvorici dobitnika Nobelove nagrade bilo naređeno da odbiju ovu nagradu? Znate li da je Staljin čak dva puta bio nominvan za ovu nagradu?

Na sva ova pitanja odgovore potražite u Astronomiji broj 16. U tom broju se nalazi i spisak svih dobitnika Nobelove nagrade za fiziku do danas.

"Po pravilu nagrada se dodeljuje 10. decembra na dan kada je Nobel preminuo. Nagrada se sastoji od zlatne medalje sa likom Alfreda Gobela, (slika medalje na sledećoj strani) diplome i novčanog dela koji iznosi oko milion evra."

 

 
Možete nam pisati i na email adresu   astronomija@astronomija.co.yu ili direktno iz AM!
Pišite nam
Upišite vašu e-mail adresu
Predmet:
   

(jun 2004.)

vrh