am@astronomija.co.yu

 

 O ASTRONOMIJI

Istorija časopisa ASTRONOMIJA
 

 

 

 

Sadržaj AM

 

 


Veća fotografija 56 k
broj 6
 
Digitalni fotoaparati
Da se elektronska industrija razvija izuzet no brzim tempom, nisu dokaz samo vrtoglave promene na polju industrije računara, TV, audio i video opreme, već i to da ovaj tekst nastaje samo nekoliko meseci nakon članka u prvom broju naše »Astronomije«.  


Naime, sve je više ljudi koji poseduju digitalne fotoaparate i hteli bi da ih oprobaju i kao astrokamere. Verovatno su prvi pokušaji nastali sa pojavom prvih digitalaca, ako ništa drugo, a ono barem za snimanje sjajnijih objekata na nebu. Nisu od skora na meti digitalaca ni zvezde ni objekti dubokog neba, o čemu će ovde i biti reči.

Sve više proizvođača u svoje aparate ubacuju mogućnost redukcije elektronske buke nastale pri dužim ekspozicijama. Kod jeftinijih modela digitalnih aparata te ekspozicije se obično kreću od nekoliko do petnaestak sekundi, dok kod nekih modela koji koštaju oko

1.000, ekspozicije idu i do 10 minuta (npr. Nikonov Coolpix 5400). Kod nekih od njih se primenjuje u prvom članku pomenuta softverska redukcija buke snimanjem i oduzimanjem takozvanog »dark frejma« u samom aparatu, mada izvestan broj astrofotografa vole da to sami urade.

(Izvod iz šestog broja ASTRONOMIJE)

 

 
Možete nam pisati i na email adresu   astronomija@astronomija.co.yu ili direktno iz AM!
Pišite nam
Upišite vašu e.mail adresu
Predmet:
   

(februar 2004.)

vrh