am@astronomija.co.yu

 

Sadržaji Astronomije
O Astronomiji 9
Vesti
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

 ASTRONOMIJA
Veća fotografija 122 k
broj 9
Astronomija broj 9  - CRNE RUPE
 

(Izvod iz članka 'U susret godini fizike')

Crna rupa je prazna, njena struktura je vrlo jednostavna. Crna rupa ima samo dva dela - singularitet i horizont doga|aja. Tu nema ničega. Nema atoma, nikakvih stena, ni gasova ni prašine. Ničega! Sva zvezdana materija je potpuno smrvljena i sabijena u singulartitet u centru crne rupe.

Mnogi čudni efekti OTR – isti oni koji su zanemarljivo mali na Zemlji, ili u blizini Sunca, višestruko su uvećani u blizini crne rupe. Usporavanje vremena, na primer, je na Zemlji potpuno zanemarljivo, ali na horizontu doga|aja koji okružuje crnu rupu vreme se potpuno zaustavlja. Prema našem svakodnevnom iskustvu znamo da se krećemo kroz prostor u tri pravca: gore-dole, levo-desno, napred-nazad, ali kroz vreme moramo da idemo samo u jednom smeru – od prošlosti ka budućnosti. Nasuprot tome, u crnoj rupi postoji sloboda kretanja kroz vreme, ali slobodu koju smo dobili u kretanju kroz vreme plaćamo zabranom kretanja kroz prostor. U crnoj rupi svi putevi pre ili kasnije vode u singularitet.

Crne rupe spadaju u najjednostavnije objekte u vasioni, ali to su najverovatnije i najčudniji objekti u našoj vasioni

Autor: Milan Milošević,
apsolvent na fakultetu za fiziku u Nišu. Član je Astronomskog društva "Alfa" iz Niša i član redakcije "Astrononskog magazina" i "Astonomije" za koje je napisao više naučno popularnih članaka. U svom AD drži predavanja iz astronomije i fizike.
 
Možete nam pisati i na email adresu   astronomija@astronomija.co.yu ili direktno iz AM!
Pišite nam
Upišite vašu e.mail adresu
Predmet:
   

(novembar 2004.)

vrh