am@astronomija.co.yu

 

Sadržaji Astronomije
O Astronomiji 9
Vesti
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

 ASTRONOMIJA - Prva godišnjica

U četvrtak, 4.novembra 2004. godine
"Astronomija" proslavila prvu godinu izlažanja

Navršila se prva godina izlaženja časopisa Astronomija. To je bio dobar povod da se okupimo, prodiskutujemo, nešto isplaniramo i nazdarvimo. Nemoguće je skupiti sve saradnike Astronomije na jenom mestu i to istog dana i zato su došli samo neki od onih iz Beograda, Zrenjanina i Novog Sada. 

Naravno, kada se nakon godinu dana rada (zapravo prošlo je nešto više od toga)  skupe oni koji učestvuju u kreiranju časopisa nameće se pregled ostvarenih rezlutata. A Astronomija ima čime da se pohvali. U ovih prvih 9 brojeva objavljeno je oko 250 većih popularnih i stručnih članaka (sitne ne računamo) koje je napisalo oko 50 autora iz Srbije, zatim iz Makedonije, Hrvatske, Švajcarske, Kanade, SAD, Australije....

Od tih 50-tak autora nekoliko njih su sa najvišim naučnim zvanjima (univerzitetski profesori i doktori nauka), nekoliko je sa titulom magistra, a ima zatim studenata, đaka, nastavnika i jednostavno pasioniranih iskusnih astronoma amatera. S obzirom na profesiju društvo saradnika Astronomije je raznovrsno. To su astronomi, astrofizičari, kosmolozi, filozofi, biolozi, medicinari, jedan advokat, jedan pisac, jedan slikar, mnogi sf fanovi....

Sve u svemu - imprasivno, zar ne?

p1.jpg (29837 bytes) Ćaskanje i čekanje drugih gostiju.
p5.jpg (29866 bytes) Prelistavanje Astronomije broj 9.
p2.jpg (24517 bytes) Prvi komentari.
p10.jpg (24663 bytes) Milan (kosmolog, astrobiolog, prevodilac....), Ratko (student astronomije, izvrstan osmatrač, sudija na Mesijeovom maratonu), Mića (legenda među slikarima sa Tvrđave), Ivan (filozof).
p11.jpg (15754 bytes) Milan i Ratko.
p12.jpg (28588 bytes) Saša (student filozofije), Ivan Z. (studira arhitekturu), Slobodan (izdavač Astronomije, dizajner, likovni urednik), Dragan (advokat, pasionirani telescope maker).
p3.jpg (29004 bytes) Milan, Ratko, Mića.
p4.jpg (31970 bytes) Mića Uzelac, Relja Trajković (predsednik Phoiton Tide, ili kako sam sebe, naziva Tide Organizer, snimio je više vrlo uspešnih kratkih filmova - kaže, za svoju dušu, piše kratke sf priče, drži predavanja iz sveta SF....).
p6.jpg (28561 bytes) Nemanja, studira medicinu, piše o ljudskom organizmu u uslovima bestežinskog stanja, svira na klaviru u nekim džez bendovima.
p7.jpg (34162 bytes) Ratko, Mića Uzelac, Dragan (gleda 3D kartu Galaksije).
p9.jpg (24473 bytes) Nemanja, prof Viđikant, prof dr Jovanović.
p8.jpg (24725 bytes) Zrenjaninci, zbog obaveza stigli su nešto kasnije. Sleva na desno: Jelena i Miša Bracić (oboje su nastavnici fizike) i Srđan Penjivrag (AD "M. Milanković")

(novembar 2004.)

vrh