am@astronomija.co.yu

 

ASTRONOMIJA broj 4
Prethodni brojevi Astronomije
1.  2.  3.
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

prezentacije
Veče astronomije
u Zrenjaninu
 

Srđan Penjivrag
srdjanp@ptt.yu

Poslednja spektakularna dešavanja na Suncu, izlazak modernog štampanog časopisa "Astronomija" i predstavljanje ovogodišnjeg rada sekcije Mladi fizičar i astronom bili su povod okupljanja 5. decembra u Osnovnoj školi "Žarko Zrenjanin". Imali smo to zadovoljstvo da ugostimo nastavnike i profesore fizike i geografije iz celog Banata, buduće i sadašnje članove sekcije i druga zainteresovana lica.

Dr Ćirković

Scenografija je i ovoga puta bila na zavidnom nivou. Pored kompjutera na kojima su se vrtele slike i animacije naših aktivnosti (tranzit Merkura, pomračenja Sunca i Meseca i Letnja škola prirode - Palić 03) bili su i panoi koji objašnjavaju detaljnije pojave i događaje koje smo pratili tokom ove godine. Izložba fotografija (u boji) bila je postavljena na početku ovog velikog hola.

Prvi deo večeri bio je posvećen Suncu. Mnoge je ovih dana žigalo, boleo stomak ili su imali grčeve ili im se vrtelo u glavi i sve to, navodno, zbog erupcija na Suncu. Da su erupcije sasvim normalne pojave koje na Suncu traju već milijardama godina pokušao je da nas ubedi Miša Bracić prezentujući uz pomoć kompjutera i projektora aktuelne fotografije i friške animacije. Slajdovi su se ređali jedan za drugim (sve ukupno preko 200) a prelepe slike SOHO-a su oduzimale dah.

Prelistavanje "Astronomije"

Drugi deo je bio rezervisan za prezentaciju časopisa Astronomija. O magazinu su govorili Saša Zorkić (glavni urednik) i dr Milan Ćirković (član uređivačkog kolegijuma). Koliko je važan jedan ovakav časopis za opšte obrazovanje Saša je ilustrovao primerom iz leta 1999. godine kada su milioni ljudi slavili pomračenje Sunca a samo su stanovnici jedne zemlje dočekali senku u podrumima, sa spuštenim roletnama i pokrivenim paradajzom. Par reči o četvrtom broju dao je i predsednik Društva astronoma Srbije dr Milan Ćirković osvrćući se pritom na sjajnu naslovnu stranu i uticaj nebeskih pojava na ljude tokom istorije.

Organizatori, ali i svi prisutni su bili prijatno iznenađeni brojem časopisa koji su podeljeni ovom prilikom. :)

Lokalni zrenjaninski mediji su bili prisutni i napravili korektne reportaže sa ovog skupa.


u Zrenjaninu

(decembar 2003.)

vrh