Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Vansolarne planete
 

Sadržaj AM

 
astronomija
NAJSKROMNIJOM OPREMOM NA SVIJETU AU VIDULINI SNIMILI TRANZIT EKSTRASOLARNOG PLANETA XO4
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 Kliknite na ilustraciju  
Snimak tranzita XO4 (AUV)
Oprema kojom je učinjena fotometrija XO4, na lokaciji Vidulini

Ekstrasolarni planeti zakucali su posljednjih godina na velika vrata u astronomji. Od 2005. godine pri AUV aktivno radimo na fotometrijskim istraživanjima tih nebeskih tijela. Prvi rezultati dobijeni su upotrebom najboljeg i najvećeg instrumentarija u našem vlasništvu. Vremenom smo se usavršili a silom prilika i bili natjerani da po tko zna koji put iz postojeće, neadekvatne, opreme izvlačimo maksimum odavno prijeđenih tvorničkih mogućnosti iste.

Na poslijetku, 26. oktobra sustavom koji se sastojao od nemodificiranog DSLR fotoaparata Canon 400D i fotografskog objektiva Zeiss 180mm, f2.8. postavljen na robotiziranu montažu sustava ROBOT (Celestron CAM) te malog teleskopa-refraktora za praćenje 95/350 (u osnovi, objektiv dalekozora postavljen u kanalizacijsku cijev) i SBIG ST-6 kamere (praktički u neispravnom stanju!) koja je služila za korekciju praćenja, uspješno je potvrđen tranzit ekstrasolarnog planeta XO4! Riječ je o ekstrasolarnom planetu koji oko matične zvijezde orbitira s periodom od 4.12 dana. Dubina izmjerenog pomrčenja zvijezde zbog prolaska XO4 ispred nje (tranzit) je svega 0.0095m! Vrijeme trajanja tranzita iznosi 4.51 sati.

To je po prvi puta u svijetu da je netko, u ovom slučaju Gregor Srdoč iz AU Vidulini uspio snimiti tranzit ekstrasolarnog planeta s (poluispravnom!) minimalističkom opremom! Tim više što je riječ o ekstrasolarnoj planeti koju je veoma teško detektirati čak i opremom najvećih zvjezdarnica svijeta.

Ovaj naš pothvat u stvari predstavlja pravu revoluciju u problematici otkrivanja i istraživanja planeta oko drugih zvijezda! Prije samo godinu dana ovakav bi uspjeh prije bio "teška" znanstvena fantastika nego realnost astronoma.

Promjer leće ovog objektiva-teleskopa je svega 63mm, praktički je riječ o optičkom instrumentu veličine poput nešto većeg dalekozora.

Razmjena ovih informacija s američkim i engleskim kolegama izazvala je pravo čuđenje i nevjericu obzirom na upotrijebljenu poluispravnu, zastarjelu i neadekvatnu opremu

Naime, u svijetu se na svega nekoliko mjesta radi na otkrivanjima i istraživanjima ekstrasolarnih planeta, no oprema i instrumentarij na stotine ili tisuće su puta skuplji, suvremeniji, glomazniji i – ispravni.

Ovo je početak vrha ledene sante na kojoj nastavljamo raditi i dalje..

I pored ovih nevjerojatnih rezultata, osim inicijalne financijske potpore Istarske županije (na kojoj im i ovom prilikom zahvaljujemo), zasad nemamo nikakvu nadu da bi se iznašla financijska ili druga potpora kojom bi napokon nabavili bar minimalni kontigent neophodne opreme..

Gregor Srdoč i Marino Tumpić

(30.12.2008.)


Komentari

30.12.2008.

Свака част!

Желим вам много среће у раду и да останете упорни.

Бранко

***

30.12.2008.

Najiskrenije cestitke. Svaka cas.

slobodan

***

01.01.2009.

lepo.

ivan


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa

 
  

Ekstrasolarne planete - metode pronolaska; katalog pronadjenih planeta.....

Vansolarne planete - više detalja o vansolarnim planetama, metode pronalaženja, koliko ih je otkriveno...

Potraga za drugom Zemljom. Do sada je pronađeno 100-tinak planeta izvan Sunčevog sistema, ali ....

Teorije o nastanku planeta. Vansolarne planete postaju sve zanimljivija tema istrživača.

Kakvi uslovi za život vladaju oko nekih nama bliskih zvezda? Ima li života oko najbližih zvezda?

Detekcija protoplanetarnih diskova - oko nekih zvezda mogu se uočiti ogromni oblaci prašine.