AM Home

am@astronomija.co.yu

 

Kasiopeja

Kasiopeja

Fotografije


 

 

Sadržaj AM

          

 

 

tradicija

Kasiopeja


mkaja@ptt.yu

Kasiopeja je zena kralja Kefeja i majka lepe Andromede. I sama je bila lepa, ali i veoma sujetna i ohola. Hvalila se jednom da je lepsa od svih Nereida zajendo, a ove uvredjene potuzise se Posejdonu, bogu mora. Posejdon je za kaznu poslao ogdromno morsko cudoviste da pohara Kefejovo kraljevstvo. Od ove posasti mogao se Kefej odbraniti jedino zrtvovanjem svoje cerke Andromede. Pod pritiskom svog naraoda Kefej je prikovao Andromedu za morsku stenu i prepustio je morskoj nemani. Ali, tada iznenada stize mladi junak Perzej koji roditeljima obeca dace spasti Andromedu ako ona potom postane njegova zena. Roditelji pristadose i Perzej savlada neman pokazavsi joj jezivu Meduzinu glavu koju je u prethodnom svom podvigu ubio. Meduzina glava je bila toliko jeziva da bi se svako ko bi je pogledao pretvarao u stenu.

Kasnije medjutim Kasiopeja se prdomislila te je pogazila datu rec da ce Andromeda postati Perzeju zena. Podstakla je Agenora, prethodnog Andromedinog verenika, da se bori sa Perzejem i Agenor je sa svojom pratnjom zaista nasrnuo na Perseja. Ali Persej je bio veliki junak koji je i u vecim opasnostima izlazio kao pobednik. Sem toga imao je Meduzinu glavu koju je iskoristio te je svoje napadace pretvorio u kamen.

Svi glavni akteri ove price dospeli su na nebo. Kasiopeju i Kefeja (sazvezdje Cefej) tamo je postavio Posejdon. Ali  zbog njene velike sujete i tastine smestio je Kasiopeju u blizini Severnog pola, tako da, za kaznu, polovinu vremena provodi naglavacke.

vrh