O

Orion

rion je sin Posejdona, boga mora. On je snazan i lep lovac divovskog rasta. Kazu da je bio najlepsi medju zivim ljudima. Otac ga je naucio da hoda kroz mora pa mu je glava uvek bila nad povrsinom vode cak i kad bi koracao po najvecoj dubini.
       Iako je medju smrtnicima bio nenadmasan lovac Orion ostaje upamcen po svojim ljubavnim avanturama. Za mnoge zene bio je neodoljiv iako je ponekad (a mozda bas zbog toga) bio nasilan. Nosen ljubavlju proganjao je Plejade, sedam kceri Atlasa, sve dok ih Zevs nije pretvorio u golubice i zatim ih postavio na nebo. Ali i tamo Orion ih proganja iako opet bezuspesno.
       O njegovom kraju postoji vise verzija. Po jednoj varijanti Artemida, boginja lova, zaljubila se u njega i bila je spremna da se za njega uda. Njen brat, Apolon, protivio se tome pa je smislio lukav iako podao plan kako to da osujeti. Jenom kad je Orion koracao kroz more Apolon je pitao Artemidu: "Vidis li onu tacku u daljini na pucini? Mozes li da je pogodis strelom?" Naravno, Artemida je mogla.
       Kasnije, kada je shvatila da je ubila voljenog coveka, Artemida ga je stavila na nebo medju zvezde.
      Po drugoj verziji Orion se hvalio da ce poubijati sve zivotinje na zemlji, a zatim je poceo rec da sprovodi u delo. Da bi ga u tome sprecila Geja, boginja zemlje,  poslala je na njega skorpiju koja mu je i dosla glave. Kasnije su na nebo postavljeni i Orion i Skorpija, ali tako da se nikad ne vide zajedno. Orion se pojavljuje tek kada Skorpija na nebu zadje.
      Zajedno sa Orionom na nebu se nalaze i njegova dva verna pratioca u lovu. To su Mali i Veliki Pas.