AM Home

am@astronomija.co.yu

 

 

Sadr┼żaj AM

          
tradicija

Persej
Heroj iz Arga, sin boga Zevsa i smrtne zene Danaje.
                              

mkaja@ptt.yu

Jednom je Akrisiju, kralju Arga, prorociste proreklo da ce njegova cerka roditi sina od cije ce ruke poginuti. Da bi izbegao zlu sudbinu Akrisije je svoju cerku, lepu Danaju, zatvorio u podzemne prostorije od bronze tako da joj niko nije mogao prici.

Zevs je, medjutim, uspeo da se provuce kroz jednu pukotinu na zidu, pretvorivsi se u zlatnu kisu i tako stigao do Danaje koju je obljubio. Danaja je potom rodila sina Perseja i negovala ga krijuci to od svog oca.

Konacno Akrisije je ipak saznao da je dobio unuka. Opet, da bi izbegao prorocanstvo svoju kcer i unuka je zatvorio u drveni kovceg i bacio u more. Nosen talasima kovceg je dospeo do obale Serifa, gde ga je ribar Diktis, brat ostrvskog tiranina Polidekta, izvukao iz vode. Diktis je i Danaji i Peseju pruzio utociste u svom domu.

Kasnije se Polidekt zaljubio u Danaju, medjutim drzao se po strani, jer je Persej, tada vec stasiti momak, stalno bio uz nju. Jednom je Polidekt priredio veceru, na kojoj je prisustvovalo mnostvo ljudi, a medju njima i Persej. Tokom vecere upitao je prisutne sta bi mu poklonili ako bi im se ukazala pogodna prilika. Persej, u mladalackom zanosu, izjavi da bi mu cak i Meduzinu glavu* doneo. Polidektova zelja je i bila da se Persej obaveze da ce izvrsiti neki tezak i opasan zadatak, zadatak u kome lako moze glavu izgubiti i sutradan nije propustio priliku da podseti Perseja na njegovo obecanje. Tako je pocela Persejeva avantura.**

Atena, boginja mudrosti i Hermes, glasnik bogova, su pomagali Perseju da ostvari obecanje. Persej je lukavstvom pronasao Nimfe, koje su mu pozajmile krilate sandale, tobolac i Hadov slem kojim je postao nevidljiv, dok ga je Hermes naoruzao veoma ostrim srpom. Kada je stigao do gorgona, zatekao ih je na spavanju. Krilatim sandalama je poleteo i odrubio Meduzinu glavu. Pri tome je sve vreme gledao u njen odraz na svom bronzanom stitu koji mu je pridrzavala Atena, da se ne bi skamenio od pogleda u samu Meduzu. Kada joj je Persej odrubio glavu iz Meduzinog vrata iskocili su Pegaz i gigant Arisaor. Odsecenu glavu strpao je u svoj tobolac i krenuo nazad. Za to vreme, Meduzine sestre su proganjale Perseja, medjutim uzaludno, jer je on bio nevidljiv noseci Hadov slem.

Ovim nisu bile zavrsene avanture Perseja. Na putu kuci, on srece prelepu devojku Andromedu, koju spasava od opasnog morskog cudovista. Zauzvrat dobija njenu ruku ali je potom morao da se obracuna sa bivsim Andromedinim proscem i njegovom druzinom. Kako je bio bez oruzja i usamljen isturio je ispred sebe groznu Meduzinu glavu i skamenio svoje neprijatelje.

Na isti nacin, savladao je Persej i Polidekta kada je saznao kojim je mukama pritiscima izlozio njegovu majku. Presto je zatim predao Diktisu, svom poocimu. Potom se uputio nazad u Arg, svoju domovinu da nadje svog dedu. Akrisije, saznavsi da mu dolazi unuk i setivsi se prorocanstva pobeze. No, sudbinu nije mogao izbeci. Bio je pozvan na jedno takmicenje koje je organizovao kralj Larise, Teutamid. Tu je kao ucesnik bio pozvan i Persej. Disk koji je bacio Persej skrenuo je sa puta, udario Akrisija i na mestu ga usmrtio?


*  Meduza je jedna od tri gorgone (gorgona je bice nakazne glave i zastrasujeceg izgleda). Ostale dve su Stejna i Eurijala. Od gorgona samo je Meduza bila smrtna. Ova cudovista su bila tako strasna da bi se svako ko ih pogleda od uzasa pretvarao u kmen.

** Postoji jos jedna verzija pocetka price o Perseju. Prica kaze da je Polidekt bio Danajin muz, koji je bio besan sto ga je zena prevarila sa bogom, tako da je za kaznu poslao Perseja na nemoguc zadatak ? da donese Meduzinu glavu.

[septembar 2001]

vrh