AM Home

am@astronomija.co.yu

 

 

 

 

Sadržaj AM

          

 

mitovi

Kalisto i Arkad

Mali i Veliki Medved

Kalisto, lepa cerka arkadskog kralja Likaona (neki kazu Nikteja) bila je pratilja boginje lova Artemide. Da bi ostala stalno u drustvu ove boginje zaklela se na cednost i sasvim se posvetila lovu.

Jednog dana kad je umorna od lutanja gorama legla na travu da se odmori spazio ju je Zevs i zaljubio se u nju. Da bi je lakse osvojio uzeo je na sebe lik Artemide (ili Apolona).  Uglavnom posle tog susreta Kalisto je ostala bremenita. To je razljutilo Artemidu i ona je svoju pratilu oterala od sebe. Od tada je Kalisto sama lutala sumama. Zevsu je rodila sina i nadenula mu ime Arkad.

Ali Zevsova zena Hera je saznala za neverstvo svoga muza i iz osvete je pretvorila Kaliso u medvedicu.

Mnogo godina kasnije Kalisto, jos uvek oblicju medveda, tumarajuci sumom naisla je na Arkada. Odmah je u njemu prepoznala svoga sina i pohrlila mu u susret. Ali Arkad, strastan lovac, pred sobom nije video svoju majku, ves velikog medveda, zver koju treba da ulovi. Masio se svog luka i zapeo strelu.....

Ali Zevs nije dozvolio da Arkad postane ubica svoje majke. Kako nije mogao da ponisti cini Here, u trenutku kad se Arkad vec spremao da odapne strelu, pretvorio je i njega, Arkada, u medveda. Oboje ih je zatim uzeo na nebo i postavio ih tamo u obliku sazvezdja Velikog (Kalisto) i Malog (Arkad) Medveda.

Medjutim ovaj cin je uvredio Heru i ona je izmolila od boga Okeana da ove Medvedi nikad ne primi u svoje vode. Zato zvezde ova dva sazvezdja nikad ne zalaze za horizont.

**********

Kao sto je cest slucaj sa mitovima, postoji vise prica o Kalisto i Arkadu, a ovo je bila samo jedna od njih.
[oktobar 2000.]

vrh