am@astronomija.co.yu
 
 
Drugi svetovi
Tekstovi
Radovi
 

Sadržaj AM
 

Potražite u AM

 

 

Drugi svetovi
Snimanje zemljolikih planeta
uz pomoć džinovskih teleskopa
 
Pripremio:
Jovan Stojadinović
chedathedog@yahoo.com
 
Rad: Imaging Earth-like planets with Extremely Large Telescopes
Autori: Alain Chelli
url: http://arxiv.org/abs/astro-ph/0507512

 Ispituje se mogućnost otkrivanja planeta sličnih Zemlji u vidljivoj i infracrvenoj oblasti, sa zemlje, uz pomoć džinovskih teleskopa (Extremely Large Telecopes) opremljenih adaptivnim sistemima koji bi omogućili visok Strehlov odnos, >0,5 (odnos svetla koje optika dovodi u centar Airyjevog diska i svetla koje bi tu dolazilo da je optika savršena; idealan teleskop ima Strehlov odnos od 1,0).

Na osnovu detaljnih analiza gubitaka usled nesavršenosti optičkog sistema, izvodi se analitički izraz odnosa signala prema šumu (S/N) za fluks planete, za direktno i diferencijalno snimanje.

Zaključuje se da bi 100-metarski teleskop otkrio Zemlju na udaljenosti od 10 parseka, pri S/N = 5, i vremenom integracije od 12 sati. Ovo zahteva kontrolisanje instrumentalnih aberacija sa preciznošću većom od 1 nanometra rms (root mean square, standardne devijacije), i dobijanje dinamike slike od 1,2 x 106 pri poluprečniku od 0,1 lučne sekunde (trenutno najbolji adaptivni sistemi omogućavaju dinamiku od 4 x 103 pri poluprečniku od 0,5 lučne sekunde). Pod istim uslovima, 30-metarski teleskop bi zahtevao dinamiku od 1,3x107.

(20.07.2005.)

vrh