AM Home

am@astronomija.co.yu

 

Zvezde

Promenljive
Najsjajnije
Najblize
Katalozi
Bajerove oznake
Mere

Recnik

Sadržaj AM

          

 

 

zvezde
Pollux
 b Gem, HD 62509, SAO 79666

Zvezda

Ime

RA

Deklinacija

Prividna velicina

Apsolutna
velicine

Spektralni tip

Razdaljina (sv. god.)

h

m

s

°

'

''

Beta Gem

Pollux

07

45

19

+28

01

34

+1,16 +1,09

K0III

33,7

Poluks - na severnom nebu prolecnih veceri ovo je jedna od dve zvezde bliznakinje: Castor i Poluks u sazvezdju Blizanci (Gemini). Ove dve zvezde nalaze se na severozapadnom delu neba kao par ociju. One su blizanci jedino u mitologiji, Poluks - od oca Zevsa, bozanski i besmrtan; Kastor – smrtan, oba postavljena na nebu tako da budu zajedno za sva vremena.

Najsevernije sazvezdje zodijaka, Blizanci, je takodje i najsjajnije. U njemu se nalazi zvezda prve magnitude – Poluks i zvezda druge magnitude – Kastor. Ovde nalazimo izuzetak u pravilu o obelezavanju zvezda u sazvezdju, sjajniji Poluks, 17. zvezda po sjaju na nebu, oznacen je sa b, a manje sjajan Kastor je poznat kao a Geminorum. U sustini, Poluks i Kastor nisu blizanci, Kastor – bela cetvorostruka zvezda sa prilicno toplim komponentama (ustvari sestostruka zvezda ako se racuna i jos jedan veoma udaljen par) i Poluks – zuti, hladniji dzin, u paru sa Kastorom njegova boja izgleda jos zivlja.

Poluks se nalazi na rastojanju od 34 svetlosne godine. Njegova apsolutna magnituda je oko 32 puta veca od Sunceve, a temperatura “samo” 4500 K. Precnik je 11 puta veci nego precnik Sunca, i to ga cini manjim od vecine dzinova, a to je i samo cetvrtina precnika Aldaberana. Kao i toplija vrsta gigantskih zvezda Poluks emituje X-zrake i izgleda kao da ima vrelu, magnetnu koronu, verovatno slicnu kao korona Sunca.

februar 2000.
Milosevic Milan E-mail: mmilan@bankerinter.net

vrh strane