Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
duboko nebo
Locirana izvorišta kozmičkih zraka?!
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 

Prema upravo objavljenim rezultatima istraživanja problematike kozmičkih zraka s Milargo zvjezdarnice u sastavu Los Alamos National Laboratory (SAD) uočavaju se dva poveća područja na nebu oko zviježđa Orion iz kojih je detektirana osjetno veća frekvencija izvorišta kozmičkih zraka. Je li riječ o slučajnoj statističkoj igri ili intrigantnom otkriću pokazati će vrijeme.

 Kliknite na ilustraciju  
Milargo zvjezdarnica mapirala je područja oko zviježđa Orion gdje su detektirana osjetno veće frekvencije izvorišta kozmičkih zraka.

U međuvremenu, počev od 2000. godine znanstvenici koriste Los Alamos’ Milagro zvjezdarnicu skeniranje sjevernog dijela neba u potrazi za izvorištima kozmičkih zraka.

Iako već desetljećima znamo za kozmičke zrake, te da one najvjerojatnije dolaze iz udaljenih dijelova naše galaktike, njihovo je pravo porijeklo i priroda još uvijek - nepoznanica.

U znanstvenim krugovima teoretizira se kako nastaju u eksplozijama supernovih zvijezda, iz kvazara ili možda iz objekata i procesa koje tek trebamo otkriti. Postoje i teorije o tome kako su kozmičke zrake možda komunikacijski signali udaljenih visokotehnološki razvijenih civilizacija..

Milagro zvjezdarnica nastavlja i dalje svoj posao detektiranja i pozicioniranja izvorišta kozmičkih zraka na nebu. Druga generacija uređaja za detekciju i pozicioniranje već je u izradi. High Altitude Water Cherenkov experiment (HAWC) – zvjezdarnica, biti će izgrađena na nekom visokom mjestu u Meksiku. Od nje se očekuje da riješi barem dio misterija kozmičkih zraka.

(28.11.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa