am@astronomija.co.yu

 

 

Mmaraton
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

Mmaraton
Višnjan 2003

Sad sam htio poèeti jednim efektnim uvodom, ali sam na kraju zaboravio koji je nama ovo maraton po redu da sudjelujemo? Ako se ne varam negdje èetvrti, od ukupno devet koliko ih je do sada bilo. Enivej, na svakom maratonu do sada su èlanovi ADI postigli zapažen uspjeh, i svaki je maraton bio poseban doživljaj, a tako i ovaj.

Boris Štromar 
boris.stromar@gmail.com
http://www.astrobobo.net/

 

 

Završilo je tako da je pobijedio Tonèi sa 87 Messiera, drugi je bio Vjeko sa 78, a treæi Andrija sa 77.

Ovaj maraton je postao poseban i prije nego što smo uopæe krenuli. Naime, ovo je prvi maraton (i ADI izlet opæenito) koji je financiran iskljuèivo iz blagajne društva. Stvarno sam ponosan, a super je ispalo - benzin za aute, cestarine i kotizacije, sve je išlo iz ADI blagajne. Naravno da je nakon prvih dogovora otpalo nekoliko potencijalnih sudionika, no to je tako uvijek. Na kraju nas je išlo sedmero sa tri auta i hrpom opreme.

Trebali smo krenuti u 13h sa Baèvice, ali usprkos tome što je Mirko po mene došao oko 12h, imali smo toliko stvari za rasporedit po njegovoj Toyoti RAV4, da smo kasnili 45 minuta, na èemu se (još jednom) isprièavam. Mirko je kod sebe uspio strpati 13" Destroyera, moj 120mm refraktor & mount, 6" ADI dobs, svoj ETX + još dalekozore i moj paralelogram mount, stvari (ruksake, vreæice, including dekice & plahticu za precjednika), a èak smo i mi stali unutra :) Vjerovali ili ne, nakon što se iz Toyote izbace dva straznja sjedala, ima mjesta za dva Destroyera! Box od dotiènoga smo dali Vjeki u njegov Punto koji je bio oduševljen (Vjeko, ne Punto) spoznajom da mu se stražnji sic auta može transformirati u cargo bay.

Kod Baèvice su nas èekali Marko, Nela i Andrija - ovaj zadnji dvojac po prvi puta sa nama na nekom izletu. Putem nas je pratilo uglavnom sunèano i toplo vrijeme, a ja sam se gushtao vozeæi se kao suvozaè, te sam nazdravio uspjelom poèetku maratoniranja ;)

U Višnjan smo stigli oko 18h ako se ne varam. Smjestili smo se u novo krilo dormitorija jer je staro bilo popunjeno profesorima koji su u Višnjanu bili na seminaru za nastavnike. Odmah smo zaplijenili jednu sobu i to obilježili na vratima ("lasate onji speranca voi ke entrate!!", itd. - biti æe fotki na mom webu :) ). Soba je sasvim ok, iako smo bili unutra malo natrpani, spavao sam bolje nego prijašnjih godina u starom krilu. Bilo bi sve super samo da nije bilo toliko prašine na podu od friško sagraðenog objekta.

Brinuæi se za zdravlje i komfor jedine èlanice ADI ekspedicije, velikom mukom smo ju nagovorili da ne prenoæi s nama u sobi nego u Burgonji, na što je ona teška srca pristala. :)

Druženje se nastavilo u gorenavedenoj Burgonji uz tradicionalna istarska piæa i kulinarske specijalitete, gemišt i pizzu. Buduæi da su Vjeko i Luka trebali doæi tek kasnije naveèer, postojeæa ADI ekipa je, upotpunjena glavnim sucem Natkom, odluèila napraviti ðir po Poreèu. Jedino je Andrija odluèio ostati u Višnjanu sa 6" ADI teleskopom i vježbati za maraton. Nakon Poreèkih peripetija, vratili smo se u Višnjan. Nebo je do tada bilo uglavnom vedro i vrlo lijepo, no èim sam ja odluèio montirati 15x70 Oberwerk na paralelogram i nabacit observing sa igrališta, oblaci su odmah prekrili cijelo nebo. Na brzinu sam ugledao samo M3.

U subotu ujutro smo veæ tradicionalno posjetili duæan, te izašli iz njega bogatiji za sendvièe sa mortadelom i sirom + Kinder jaje. Onda, naravno, posjet Zvjedarnici, spremanje, te još jedan izlet do Poreèa i posjet bunkeru. Ruèali smo u onom restoranu gdje smo veæ bili par puta, a kojem sam naravno zaboravio ime. U svakom sluèaju, klopa je bila full dobra, ja sam jedva (uz malu pomoæ Luke) pojeo svoju porciju tagliatella sa šunkom & gljivama. Ovaj puta sa nama nije išao Natko (možda mu se nije svidio Poreè dan prije??) nego Tonèi. U svakom sluèaju, njih dvojica su baš dobri, sve si mislim da bi mogli otvorit podružnicu ADI u Splitu :)

Nakon tako dobre klope, bili smo primorani malo ubit oko u dormitoriju na pola sata. Na boæaliste u Rusnjaku smo došli meðu prvima da zauzmemo što bolje pozicije. Ja sam ovaj put ipak sa sobom ponio protuuteg, te se zahvaljujem svima koji su se raspitivali za dotiènog :) Pokraj mene je bio Vjeko sa svojim C9.25 na EQ6 montaži, Tonèi sa još jednim 120mm Konusom, Mirko & ETX, Andrija i 6" ADIscope, Luka sa Destroyerom.. bilo je još svakakve opreme drugih natjecatelja, od koje moram izdvojiti 80mm Vixen dalekozor od ekipe iz Rijeke (luda stvar, nažalost nisam imao prilike pogladati kroz njega ništa drugo osim stupa i Jupitera kojem su se kužile dvije pruge) i 1x7 teleskop ;) od Marine Tumpiæ. E sad stvarno ne znam 100% jel se ona s tim natjecala, ali bila mi je najdraža od svih prisutnih! (Marino, hoæu fotkuuu!!!) :)

Natjecanje je poèelo vrlo rano, dok se na nebu vidio samo Jupiter. To mi se jako svidjelo jer smo onda mogli skidati Messiere prije pravog mraka, kako bi se uspjeli izranjati iz nebeskog plavetnila - M44, M45, M42... ja sam krenuo prilièno sporo jer sam htio uhvatiti što više objekata koji su se nalazili nisko. Npr. M33, 31, pa M52 & M103 u Kasiopeji, te M79 u Zecu na kojeg sam potrošio puno vremena, ali ga ipak nisam vidio jer su smetale grane, a ni nebo nije bilo baš najbolje. Cijelo je vrijeme u zraku bila nekakva maglica, a vlaga je bila užasna. Buduæi da sam dosta vremena izgubio na objekte koji su nisko, mnogi su me pretekli. To me nije puno zamaralo, ali bilo mi je èudno što neke objekte vidim vrlo slabo..na kraju kad nisam uspio ugledati M65 i 66 sam otkrio koji je tome razlog - objektiv je bio skroz mokar od vlage! Obrisao sam leæu, ali se ubrzo nakon toga opet skupila vlaga, pa sam odustao od natjecanja. Stvarno nisam imao namjeru trljati maramicom po objektivu svako pet minuta. Ja bi raðe da moja leca ostane bez ogrebotina nego da se forsiram tražeæi objekte za maraton.

Završio sam sa cca 22 naðena objekta. Na nebu su povremeno smetali oblaci, tako da su natjecatelji bili primorani mijenjati taktiku. Baš mi je bilo žao što nisam u tome mogao sudjelovati jer su se svi Messieri usprkos tome mogli uhvatiti. Za vrijeme pauze su tri natjecatelja imala jednak broj naðenih objekata - Tonèi, Andrija i Vjeko, 62 komada. Iako je Tonèi vrlo brzo pronašao Messiere, Vjeko i Andrija su ga uspjeli stiæi do pauze (u 01h) jer se jutarnji Messieri još nisu mogli upecati.

Ja sam nakog svog odustajanja malo asistirao Luki na Destroyeru, ali i ta se mrcina uspjela potpuno zamagliti. Na kraju se maraton prekinuo prije svitanja jer su došli oblaci koji su potpuno prekrili nebo. Ipak, još je sve to dobro ispalo jer su prognozirali loše vrijeme cijelu noæ. Završilo je tako da je pobijedio Tonèi sa 87 Messiera, drugi je bio Vjeko sa 78, a treæi Andrija sa 77.

Noæ smo proveli sa jednom gošæom u nasoj sobi, Vanesom, koja nam se pridružila zbog nedostatka slobodnih kreveta u dormitoriju. Iako smo bili umorni, buðenje je bilo vrlo naglo i žustro jer smo htjeli stiæi do 12h u Emar (kafiæ ispod zvjezdarnice) na K1 fight Mirka Filipoviæa i Boba Sappa. Uspjeli smo, a Mirko je pobjedio!! Bravo Mirko :)

Nakon toga je slijedio standardni ruèak u Burgonji i proglašenje pobjednika. Malo je falilo priznanja za sve sudionike, ali glavno da je priznanje dobila i naša Sabina koju sam vidio vrlo malo jer je na maraton došla veæ poslije mraka, a smještaj je morala potraziti izvan Višnjana.

Uslijedilo je fotografiranje ispred zvjezdarnice u Ticanu i povratak u Zagreb. U ZG smo stigli prije mraka, a izdržljiviji èlanovi AD Infinitum su održali after Messier party u Pinti gdje su nazdravili drugom i treæem osvojenom mjestu na Messierovom maratonu.

Do sljedeæe godine

(mart 2003.)

vrh