am@astronomija.co.yu

 

Informacije o Mm
Sateliti u vreme Mm
 Fotografije sa maratona

Mmaraton
Sve o Mesijeovom maratonu, katalog, istorija, takmičenje
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

Letenka 2003
Izveštaj ekipe iz BG
 

Nekim čudom mi se nije spavalo dok je takmičenje trajalo.

Bio sam vrlo ambiciozan pošto smo Mića i ja pronašli gomilu galaksija iznad 10. magnitude. Celog Velikog Medveda smo očistili za 20-ak minuta ili malo više. Jedino nismo pronašli taj M40. Ne znam zašto, ali ga nismo ni tražili. Izvukli smo se dosta dobro. Ne znam da li je tačna informacija ali imali smo 57 pronadjenih M-objekata. To je odlično jer smo imali raštelovan teleskop sa pomerenim ogledalom kao nikada do sada. Tražilac nam je isto tako, kao i svake godine, sve gori (5x24). Jedva se video sam Sirijus kroz njega. Ima nitni krst debljine pola vidnog polja.

Milan Gucić
gucic@email.com
Sve u svemu, bilo je izuzetno zabavno. Svaki Mm je sve bolji i bolji. To je mesto gde se stara družina skuplja i gde se toliko-koliko svi međusobno ispričamo.

Pronašli smo dosta tamne objekte. Npr. planetarna maglina u Umajor-u M97 (11.2magn!!) je bila pravi izazov ali je pronađena extremno brzo. Isto tako okolne galaksije u Umajor-u su bile dosta tamne. Ja sam se bio zainatio da nadjem M52 u Cas ali nisam ga pronašao, iako sam ga cele noći u pauzama tražio. Moj kompanjon Mića je uspeo da nas izvuče sa Sag tako što je pronasao M8?? (ili M20?) i M17 ??. Vodili smo i evidenciju donekle, ali smo prestali iz nepoznatih razloga. Ipak, glavnu evidenciju je kao i svake godine vodio naš sudija Aca. Aco majstore, Aco majstore!!!! Izgleda da Aca nije bio popustljiv ove godine, kao i obično, prema plavim kovertama koje sam mu davao. Izgleda da je ekipa iz ADNOS-a imala veći priliv novca ove godine iz džepa građana u svoje kase pa su zato i ponudili više novca Aci koji je bio slab prema tim papirnatim lepoticama zvanim EUR.

Ali, šalu na stranu, Aca je i ove godine odlično sudio. Malo je bio umoran ako sam zapazio dobro, ali to ga nije omelo u suđenu Mm-a. Ipak, mislim da bi trebalo da opet ima pomoćnika jer smo čekali po 5 minuta da bi stigao da pogleda sve uhvaćene objekte kod ekipa. To je dosta veliki pritisak na sudiju naročito kada svakih par sekundi neko iz mraka vikne, kao da mu je poslednja reč u zivotu - SUDIJAAA!

Verujem da će jutarnji razgovor meštana biti: Sudija? - Sudija. Da da, Sudijaaaa! Aaa! -Hmm, Sudijaaa!.....

Fruška gora me je još jednom oduševila sa svojom prirodom. Tamo je jednostavno prelepo i ponekad čak i neprijatno tiho.

Ove godine nisam video da je Dragan poneo teleskop. Šteta, jednom sam pogledao kroz njega i oduševio sam se slikom.

Ovom prilikom zahvaljujem Draganu na pomoći koja je bila presudna. Popravio nam je teleskop koliko toliko pošto sam ga ja po običaju raskantao. Isto tako zahvaljujem ekipi sa teleskopom Habl 2 koji je izgleda pao u njihovo dvoriste neoštecen iz kosmosa... Montsrum od teleskopa -30cm i f/5!. Nije preporučljivo stavljati ga na tlo koje nije ojačano armiranim betonom i titanijumom. Ova ekipa nam je pozajmljivala odlične okulare od 20mm i 25mm.

Sve u svemu, bilo je izuzetno zabavno. Svaki Mm je sve bolji i bolji. To je mesto gde se stara družina skuplja i gde se toliko-koliko svi međusobno ispričamo.

(april 2003.)

vrh