am@astronomija.co.yu

 

 

 Maraton
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

au vidulini
MESSIER MARATHON PROBE 15/16.03.2003.

U subotu, noć na nedjelju, 15/16. III, peteročlana ekipa «Astronomske udruge Vidulini», u sastavu Andreja, Goran, Marko, Robi i Marino, odradila je generalnu probu za predstojeći Messierov Marathon – MESSIER MARATHON PROBE 2003 (MMP). Drugi dio ekipe je zbog gripe morao ostati doma (Neven, Ivan, Ana, Ariana, Marina).


Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.yu
Odlučili smo se na ovaj observing kako bi simulirali čim vjernije prilike koje će na Rušnjaku vladati za petnaestak dana, kada se bude održavao pravi MM

Prema dogovoru, u 16:30 sati iz Vidulini krenuli samo sa trima autima prema mjestu održavanja MMP – Rušnjaku. Na toj se lokaciji, unazad jedno desetljeće, održava MM u organizaciji Zvjezdarnice Višnjan.

Iako je Mjesec bio u veoma nepovoljnom položaju i fazi, odlučili smo se na ovaj observing kako bi simulirali čim vjernije prilike koje će na Rušnjaku vladati za petnaestak dana, kada se bude održavao pravi MM (29/30.III), kako pronaći objekte u smiraju dana, te kako odraditi «jutarnji» dio marathona.

Po dolasku na Rušnjak u žurbi smo na «boćalište» iskrcali opremu i teleskopima i dalekozorom promatrali pjegu na Suncu koja se pri zalasku Sunca mogla vidjeti i golim okom. Ja sam donio MTO 10,5/1100, te dalekozor «Breaker» 13×70, i stare dobre fotoaparate; «Zenit TTL» i «ZENIT 12XP» sa montažama. Andreja je stigao sa KONUSPACE 910D90 i starim ruskim dalekozorom 8×30. Robi je isprobavao svoj novi alt/azimuntalni stalak za njegov novi dalekozor "Breaker" 13x70, a i njega samog. Goran se zadovoljio «sudeći» i «guštajući» sa posuđenim 7x50, a Marko je uživao u blagodatima «društvenog vlasništva» i isprobavao sve redom.

Nakon zalaska Sunca sakupili smo drva za vatru na ognjištu obližnjeg «spomen-doma», koja će nas kasnije ugrijati i omogućiti spremanje večere. Nakon toga Andreja i Robi započeli su potragu za Messierovim objektima, u jako teškim uvjetima (Mjesec, mala naoblaka) - tako su (bolje) usavršavali poznavanje neba i položaja M-objekata.

Robi je promatrao na svom dalekozoru 13×70, Andreja na njegovom refraktoru aperture 90mm, ja i Goran smo «glumili» suce, Marko se gustirao na MTO (i drugdje gdje je stigao), a imali smo i publiku. Marko i Silvija iz Kanfanara i neki dečki iz Pule, došli su oko 20h. Dosad nisu nikad pogledali kroz teleskop, bilo im je zanimljivo promatrati planete (Jupiter i Saturn), M36, M37, M38, M42, M44, M45 i druge zanimljivosti na nebu.. U to je vrijeme bljesnuo jedan "Iridium", i to ih je jako zainteresiralo. Bilo im je, kažu, izvrsno.  

Oko 21 sat došla je ekipa sa Zvjezdarnice Višnjan (Valentina, Mario, Ana i Petra), sa sobom su donijeli teleskop SOLIGOR F1000mm, D93mm, te dva manja monokulara, sa «selotejp» montažom. Odmah za njima došli su Aldo, Branimir i Ana iz Vidulini kao mala promatračko navijačka pomoć.. Prilikom usporedbe KONUSa 90mm i SOLIGORa 93mm, ispalo je da je slika u KONUSU daleko mirnija (i nakon termo akomodacije SOLIGORa) i jasnija!

Nešto kasnije smo si priuštili malu stanku sa večerom uz ognjište unutar spomen-doma Rušnjak, gdje je bila predviđena izgradnja zvjezdarnica A.D. Višnjan.

Oko 01:00 sati ponovo smo ostali sami. «Gosti» su otišli svojim kućama.

Napravili smo tada nekoliko fotki i pokušali pronaći još koji objekt. Oko 02 ujutro počeli su nadolaziti tamni oblaci uz pojačanje vjetra, što je podnošljivu temperaturu od +2 C, svelo na pravu ledenicu te smo se vratili toplini ognjišta, ali smo se složili da ćemo kasnije ponovo izaći za jutarnje objekte.

U 04 ujutro, pokupili smo dalekozore i otišli na vrh spomen-doma promatrati i tražiti objekte u Strijelcu i okolici koji su tek tad izašli, a koje je teže izvježbati (tko će se dizati rano ujutro!), Mjesec i Jupiter su bili ne zalasku, a Venera, Mars i Sunce na izlasku. Ostali smo vani do izlaska Sunca, a potom smo se spustili do vatre, ugasili ju i spremili se za odlazak. Još malo razgovarali i čekali da po Andreju, Gorana i Marka dođe "taksi".

Ja i Robi smo krenuli kući oko 07:30 sati. Odjednom mi se u autu počelo spavati te je 30 minutna vožnja do doma postala zamorna i opasna. Nekoliko sam puta morao izlaziti na «zrak». Usput smo stali i pogledali novu ekološku rasvjetu u naselju Krunčići (Sv. Lovreč), malom mjestu u kojem je zamijenjeno, odnosno novopostavljeno 30-tak ekoloških rasvjetnih tijela.

Savjet da nakon MM odspavate ili date nekome drugome (tko je spavao) da Vas vozi kući ponovo se potvrđuje kao nužnost. Osobno znam da su neki sudionici MM prijašnjih godina samo zahvaljujući sretnoj zvijezdi sretno (budno) stigli svojim kućama.

Sudeći po najavama ovogodišnji će MM na Rušnjaku biti najjači dosad. Sigurno je jedino da će astronomi pažljivo pratiti vremensku prognozu krajem ožujka.

Vedro i tamno nebo.

(mart 2003.)

vrh