am@astronomija.co.yu

 

 

 Mm
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

maratoni
MM 2004 CRO – REPORT
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.yu

 Specijalno za Astronomski magazin
 

Na okupu

Petak (19. ožujka) ujutro nešto prije sedam sati zove Tonči; On, Natko i Iva su u Rijeci. Jutro nakon brodskog noćnog observinga provesti će sa Vanesom. Nešto prije podneva nalazimo se u Kanfanaru, ubrzo u Vidulinima. Naravno da sam ih najprije povezao na našu novu obiteljsku kuću, ujedno i lokaciju buduće "Zvjezdarnice Vidulini".

Ručak i ćakula pod proljetnim suncem u vrtu, brzo nam je potrošilo vrijeme. Nešto kasnije došla je Marina iz škole, i kada joj je Sanja rekla da su kod nas Splićani prva joj je reakcija bila; "Bože, sigurno je došao i Beri!:))". Beri nažalost nije mogao doći na ovaj MM, no vjerojatno budemo uskoro mi išli u Dalmaciju.. (e da, zamalo je ispalo da su Sanja i Natko – susjedi, moja je supruga rodom iz Vinišća, stara priča kako je svijet mali, manji no što mislimo ).

Splićani su otišli na Rušnjak, ja u Sloveniju..

Subota, AUV-team se složio u nekoliko "transportera", tako da smo Marina i ja sami (opet u Yugu;) sa njenim RVP 80/400 i mojim Breakerom 13x70 uvelike prije sumraka stigli na Rušnjak.

Brdoo ljudi i opreme, brdo vozila, šatora... zaista ima nečega što nas sve vuče na Messier Marathon na Rušnjaku. Fotografiranja, zagledavanja u nove i stare instrumente, nova lica, natjecateljske i sudačke dogovore ništa nije ometalo.

"ima nečega što nas sve vuče"

Činjenica da je nebo bilo puno neprozirne izmaglice i debelog sloja oblaka bili smo svi svjesni, no to nas nije ni najmanje pokolebalo. Tonči i ja raspodijelili smo našu opremu koju smo dijelom naručili, a dijelom dobili kao donaciju iz USA. Beri je poslao J. Dobsonovo 8" F8 zrcalo iz 1974! Biti će to glavni instrument "Zvjezdarnice Vidulini" još tijekom ove godine. Hvala Beri.

Nešto kasnije, kada su se suci raspodijelili (sveukupno 9 sudaca!) a natjecatelji, pomoćnici i publika umirili u noći, Ante proglašava prvu pauzu. Porcije tradicionalnog pasulja nitko nije odbio;). Vatra na kaminu, prohladno, ali taman ne prehladno vrijeme bilo je kao stvoreno za opuštajući program unutar zidina, poput zvijezde riješene arhitekture, spomen-doma Rušnjak.

Korado obznanjuje "B – plan" u vidu tri predavanja, prezentacije; Najprije je Tonči predstavio projekt "Nebo na poklon"; http://nebo.znanost.org koji se je idejno rodio prošle godine i to baš na ovome mjestu, na MM-u, kao Marinin 1x7 teleskop; http://www.vidulini-astro.hr/modules.php?name=News&new_topic=17  Prerastao je danas u jedan ozbiljan, vrhunski projekt! Projekt "Nebo na poklon" sa simpatijama je primljen u čitavom svijetu.

Projekat Nebo na poklon

1 | 2 | 3 | 4 | >

(mart 2004.)

vrh