am@astronomija.co.yu

 

 

 Mm
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

maratoni
MM 2004 SCG – REPORT
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.yu

 Specijalno za Astronomski magazin
Ove sam godine po prvi puta sudjelovao i na SCG MM-u!

Iako osobno, fizički nisam bio na Letenici ipak sam uspio pronaći "pomoćnika" (Janko Mravik iz B. Palanke – Hvala Janko!) koji je postao moje ruke i oči na udaljenosti od gotovo 1000 kilometara. Nevjerojatno, ali istinito.

Janko Mravik postao je tako dio mojeg instrumentarija i prema sms-komunikaciji, kojom je rukovodio Saša Zorkić (Hvala Saša!) uspješno navodio "moj neviđeni teleskop" na prvi (i jedini), ali istovremeno uspješni M – M4, kraj Antaresa.

Prije nekih mjesec dana Saša i ja smo u našoj privatnoj komunikaciji dogovorili ovu novinu za MM 2004!

Janko je pristao biti "egzekutor" ideje, a cijeli plan je zamalo pokvarilo loše vrijeme u Istri. Ipak, kasnije tijekom noći nebo se otvorilo (komunikacije, također!) i put ka mojem virtualnom, punopravnom sudjelovanju na SCG MM-u bio je otvoren.

Stvar smo odradili na način da su putem sms-poruka stizale poruke do Saše, odnosno Janka, sročene na način na koji bi i osoba koja ne pozna nebo, pronašla najprije Antares, a potom i prelijepu hrpicu sa grudicama svjetala dalekih sunaca kojoj je Messier dao naziv M4.

S nestrpljenjem očekujem "Priznanje za sudjelovanje" na SCG MM-u.

Kada sam ekipi na MM u Višnjanu pokazao sms-poruku "Nadjeno" nisu mogli vjerovati da se zapravo u isto vrijeme takmičim na još jednom MM.

Predivno iskustvo i samo još jedna potvrda Saganove; "..plave točke u beskraju".

Dogodine, tko zna, možda budem virtualno sudjelovao na Hrvatskom MM-u, iz SCG!?

(mart 2004.)

vrh