am@astronomija.co.yu

 

 

Mmaraton
Sve o Mesijeovom maratonu, katalog, istorija, takmičenje
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

Čekajući maraton - Letenka 2004.

 
Ako nameravate da dođete na maraton ove godine pišite nam.

Najavite svoj dolazak na:

maraton2004@astronomija.co.yu

 
 
Ako 20. marta bude vedro, imaćemo verovatno najuzbudljiviji maraton do sada.

Računajući po fazama Meseca, 20. mart ove godine je najpovoljniji vikend za Mesijeov maraton. Tog dana ovo popularno takmičenje će se održati u Hrvatskoj, Sloveniji i,  prvi put, u Makedoniji. Razume se i u mnogim drugim zemljama širom severne hemisfere. Što se SCG tiče, ako 20. marta bude vedro, imaćemo verovatno najuzbudljiviji maraton do sada.

Sa prošlogodišnjeg maratona. Ekipa iz Zrenjanina.
 
Mesijeov maraton 2004

20.03.2004. 18:00 h
Letenka, Fruška gora

Stari takmičari, oni koji su ukrstili teleskope na prošlim maratonima, imaju neke neraščišćene račune i sada žele da ponovo odmere snage. Kako nezvanično saznajemo pobednik u dva prethodna maratona, Ratko Miljkovac iz NS, se uveliko priprema. Svaku vedru noć on koristi za praktično uvežbavanje, a kada je oblačno, gleda nebeske karte, sve emove uči na pamet i priprema taktiku. Nada se pobedi, ali uzdržano jer će na prekasnu bojnu livadu na Letenci ovog puta izaći sa instrumentom dosta skromnijih mogućnosti nego ranijih godine. Ta činjenica ide u korist „večitom“ vicešampionu Milanu Guciću iz BG koji je po mnogima najozbiljniji kandidat za prvo mesto ovogodišnjeg takmičenja. U borbi za najviše uočenih M objekata očekujemo da će se i ove godine uključiti Atila Čipa iz Subotice. On je dva puta zauzeo treće mesto, ali oba puta mu je za dlaku izostao bolji plasman.

Mmaraton je uvek lepa prilika da se razgledaju teleskopi i dvogledi. Ima onih koji samo zbog toga i dolaze na ovo takmičenje. Saznajemo da će se ove godine na Letenci pojaviti i nešto novo iz radionice Dragana Miladinovića. Šta – ne zna se pouzdano, jer na naše pitanje Dragan se samo smeška, a oči mu se cakle.

Ali, to nije sve. Lako se može dogoditi i neko iznenađenje, jer na prošlim maratonima neki takmičari su se tek zagrevali. Janko Mravik iz B. Palanke, na svakom novom matronu drastično je povećava svoj lični rezultat i neće biti nikakvo iznenađenje ako pomuti račune ostalim pretendentima na prvo mesto. U igri ostaju i Zrenjaninci koji do sada istina nisu sebe videli među favoritima, ali treba imati u vidu da oni sistematski razvijaju svoje astronomsko znanje i veštine. Njihov hendikep do sada su bili teleskopi skromnijih mogućnosti, a što će doneti ove godine ostaje da se vidi.

Naravno, ne treba smetnuti sa uma, da je Mm sve popularnije takmičenje i može se dogoditi da se na Letenci pojavi i neko novo ime, neki vešt astronom sa dobrim teleskopom i velikim ambicijama.

Kako da stignete do Letenke?
 
Ako nameravate da dođete na maraton ove godine pišite nam.

Najavite svoj dolazak na:

maraton2004@astronomija.co.yu

 

U sledećem AM više o maratonu.

(februar 2004.)

vrh