am@astronomija.co.yu

 

 Maraton
 
NSPoint
 

Sadržaj AM

 
maraton
11. MEĐUNARODNI MESSIER MARATHON
VIŠNJAN-RUŠNJAK 02.04.2005.  - izvještaj
 
Kliknite na sliku
05_mm2005_Zvjezdarnica_Tican.jpg (170854 bytes)
19_mm2005_slaganje_Discovery_dobsa.jpg (138936 bytes)
20_mm2005_kolimacija_Destroyera.jpg (147103 bytes)
25_mm2005_Mislav_i_njegov_dobs.jpg (88045 bytes)
22_mm2005_ADIjevci_se_pripremaju.jpg (165736 bytes)
26_mm2005_Pentax_zalazak_Sunca.jpg (76279 bytes)
27_mm2005_grah_palacinke_u_pauzi.jpg (117040 bytes)
33_mm2005_suci_manekeni.jpg (194242 bytes)
35_mm2005_pobjednica.jpg (146110 bytes)
36_mm2005_Vjeko_opet_drugi.jpg (130987 bytes)
36_mm2005_Beri_no1.jpg (138970 bytes)
41_mm2005_grupno_mahanje.jpg (330910 bytes)
Boris Štromar
boris.stromar@gmail.com
http://www.astrobobo.net/

 

 

 

Mi ADIjevci smo po obicaju na maraton krenuli jos u petak poslijepodne. Vrijeme je, nakon pocetnih sumnjivih prognoza, bilo jako povoljno - vedro, suncano i toplo! Ja sam krenuo prvi, nakon mene Vladimir i braca Cikota, pa zatim Mirko i Luka sa Destroyerom i na kraju Lovro, Petra i ADI mladez (Mario, Damir i Mislav) sa 12.5" Discovery dobsom, 6" dobsom i jos hrpetinom stvari.

Buduci da sam krenuo relativno rano, prije Visnjana sam skrenuo u Tinjan na kratko fotografiranje. Tinjan je jako lijepo mjesto, a takodjer i prilicno fotogenicno. U Visnjan sam stigao prvi, a kasnije sam primjetio Toncijev Twingo ispred Burgonje. Svjetlo je bilo odlicno za fotografiranje, pa sam se malo provozao okolo, ne bi li nasao nekakvo zgodno mjesto za uslikati Visnjan iz daljine. Nazalost nisam bas uspio, ali sam pri povratku stao na cesti i okinuo fotku - sljedeci dan sam vidio u Emaru sliku na zidu napravljenu tocno sa istog mjesta!

Enivej..kada se ADI ekipa pocela pomalo skupljati, nakon smjestanja u dormitoriju i vecere u Burgonji, otisli smo do Ticana na promatranje. To je bilo zadnje promatranje kroz 13" Destroyera kojega smo odlucili vratiti Koradu nakon dugogodisnjeg koristenja. Stari Destroyer je tu noc dao sve od sebe - spomenuti cu samo tri objekta. Meni najbolji je bio M51. Promatrali smo ga sa 22mm Panopticom i 14mm Pentaxom. U Pentaxu je ipak izgledao bolje, zbog veceg povecanja - koji detalji!! Spiralni krakovi su bili lako vidljivi direktnim gledanjem, primjecivali smo u njima zadebljanja, tamnije i svijetlije dijelove..a bez problema se mogao vidjeti nepravilni oblik manje galaksije. Definitivno najbolji pogled na M51 do sada!

M101 je takodjer bila impresivna, ali njoj je falilo jos malo kontrasta. Na kraju, NGC 4565, poznata galaksija vidjena postrance. U 14mm Pentaxu je bila ogromna, tj. vrlo dugacka i lako se vidjela tamna pruga prasine po sredini. Niti ovu galaksiju nisam nikada bolje vidio!

Ja sam montirao i svog 75mm Pentaxa da isprobam kako sljaka finder, te kako se vide tamniji Messieri. Mali refraktor je svoje odradio korektno, najvise smo uzivali u velikim otvorenim skupovima. Probao sam i par piggyback fotki sa Canonom 20D i 50mm objektivom. Stefan i Aleksandar su dosli na odlicnu ideju - ispred zvjezdarnice u zraku su crvenom lampicom napisali "MM 2005"
dok je trajala bulb ekspozicija na Canonu 20D! Dvije fotke su ispale stvarno super, mozete ih vidjeti online.

Sljedece jutro smo imali tradicionalno klopanje dorucka (sendvici & stuff) ispred ducana u Visnjanu. Nakon kave u Emaru i kratkog promatranja Sunca sa Mirkovim ETXom, odlucili smo se za kratki izlet do Vodnjana. Dio ekipe je htio natrag na rucak u Burgonju, a dio na cugu uz more. Buduci da je ADI demokratsko drustvo ;) razisli smo se svatko svojim putem. Meni je palo na pamet da umjesto u Visnjan odemo do Tinjana. Tamo sam vidio jednu konobu koja je dan prije radila, pa da malo promijenimo ambijent.

I stvarno, nismo pogrijesili. Doduse, imali smo srece, konoba ("Djidji" sa mekim dj ;) ) inace radi od 16h, ali su im u gostima bili neki talijani sa pravim off-road dzipovima (sa tvrdim dz). Iako su neki inzirstirali na tradicionalnim istarskim cevapcicima, odlucili smo se za njoke sa divljaci kao primo i domace kobasice, snicle, zelje i pomfrit kao secondo piatto.
Klopa je bila jednostavno fantasticna! A takodjer i casica medenice na kraju..mmm! Preporucam svima konobu Djidji! Sve to, uz cugu, smo platili 410kn za 6 osoba.

Dakle (uf, produzio se ovaj izvjestaj..), sretni i namireni dosli smo u Visnjan ubit oko na sat vremena prije pokreta za Rusnjak. Odmor nam je stvarno bio dobro dosao jer je nebo bilo vedro i obecavalo da ce tako ostati cijelu noc, a to je trebalo izdrzati.

Na Rusnjak smo stigli oko 18:30, a najbolja mjesta su nazalost vec bila zauzeta. Srecom jedno od njih je ukebao nas Vjeko koji je taj dan iz Zagreba dosao drito na Rusnjak. One grane su se za neke (ukljucujuci mene) pokazale kobne..teleskopi 5 metara sjeverno od mene su lako nalazili niske jutarnje Messiere dok sam se ja i drugi oko mene mucili sa granama.

Enivej, maraton je poceo kada je jos dobrano bio dan, zahvaljujuci dobroj organizaciji Stipe i Toncija (predlazem Toncija za dozivotnog suca ;) ). Od dvadesetak natjecatelja neki su poceli dozivati suce kada sam ja na nebu tek uspio vidjeti Saturn..u svakom slucaju, ove godine je konkurencija bila ostra!

Sa ADIjevcima je situacija bila sljedeca: Lovro i Luka su bili suci, a natjecatelji Vjeko sa 9.25" Celestronom SCT, Stefan i Aleksandar sa Destroyerom, Mario i Damir sa 12.5" Discovery dobsom, Mislav sa 6" dobsom, Petra sa shortyem i ja sa 75mm Pentaxom. Na prvom dijelu su nadobudni krenuli brzinski, a ja vise lezerno jer znam da se sve moze stici kasnije. Ipak, trebao sam se malo vise potruditi jer me pauza uhvatila usred galaksija u Djevici!

Za vrijeme pauze sam na kratko bio u domu na porciji graha, par palacinki, a zaplijenio sam i jedan sendvic za kasnije. Sta se desavalo u domu ne znam, najbolje da netko drugi jos napise izvjestaj. Tonci je na zid izvjesio treutni poredak maratonaca, oni na vrhu su imali vise od sezdeset pronadjenih objekata.

Nastavak je obecavao zanimljivosti i napetost. Natjecatelji koji su dosli zbog druzenja su se polako spremali, a ostali su oni najzagrizeniji, ukljucijuci vecinu ADIjevaca ;) Moj Pentax me svakim novim objektom odusevljavao - vidjeli su se svi pa i najtamniji objekti iz Messierovih kataloga, osim onih ranovecernjih za koje je ipak trebala veca apertura (M33, 110, 32, 79). Ipak, kao sto sam vec rekao, odustao sam od natjecanja pred kraj buduci da se nisam mogao boriti sa granama samo uz pomoc red dot findera, a nisam se mogao niti probiti kroz tudje teleskope da zauzmem mjesto na sjevernoj strani bocalista. Sa svojih 87 pronadjenih objekata sam sasvim zadovoljan rezultatom i desetim osvojenim mjestom.

Na kraju se borba vodila izmedju Matee/Natka i Vjeke. Natko/Matea su bili u prednosti zbog pronadjenog M33 na pocetku veceri, i zato uvijek korak ispred Vjeke. Sto se tice posljednjih pronadjenih objekata, narocito M75, polemike cu ostaviti nekome drugome..uglavnom, pronadjeno je vise od sto Messiera, a ja sam sa 87 Messiera bio deseti, sto znaci da je maraton bio stvarno jako uspjesan! Da nije bilo grana vjerujem da bi stvarno bio potreban foto finis..ili barem tocne stoperice ;)

Nedjelja ujutro je bila opet tradicionalna, ali je dodjela nagrada obavljena na terasi Burgonje, zbog prekrasnog vremena i viska sudionika :) Tradicionalni fuzi i njoki s gulasom su nas tradiocionalno namirili, te smo tradicionalno krenuli do Ticana na zajednicko (tradicionalno!) fotografiranje.

I to je, ukratko, to..budite sretni da nisam pisao detalje, citali bi do sutra ;) Fotke cu uskoro takodjer staviti negdje na web..

(07.04.2005.)

vrh