am@astronomija.co.yu
 
 
Maraton
Sve o Mesijeovom maratonu, katalog, istorija, takmičenje
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
Mmaraton SCG 2006. IZVEŠTAJI
25.03.2006.

Milan Gucić
gucic@email.com

Uh...bilo je baš dobro! Jeste da je bilo oblačno, ali je zato bila stvarno odlična atmosfera na zemlji. Kao i svaki put, dosta novih ljudi koji su zainteresovani za teleskope i tamno noćno nebo.

Zver od teleskopa koji su doneli momci iz grupe Aristarh me je oduševio. 10” dobson ima perfektnu sliku i jednostavno guta tamne objekte. M13 i susedna galaksija NGC6207 su se videli kao od šale u istom vidnom polju po onako lošem nebu-kroz tanke oblake. M51... auh, e to je doživljaj. Tamne oblasti i kraci se ne naziru, već se vide bez problema. M5 se razdvaja kao od šale... možda sam pogledao još po koji objekat ali ovo što sam video neverovatno!

Jankov dvogled

Dvogled 25x100 Janka Mravika je najveći dvogled koji sam video. Kroz njega sam samo uspeo da vidim M13. Kako je to potpuno drugačiji osećaj kada se koriste obe hemisfere mozga i oba oka, za razliku kod teleskopa. Verovatno sam mogao da mnogo više gledam kroz raznu opremu, koja je bila izložena, da se nisam takmičio. Po svaku cenu sam morao da budem prvi da bih održao titulu. To je bilo toliko očigledno da je i meni postalo komično, a i poprilično opsesivno i dosadno. Mada, ne mogu reći da ni drugi nisu imali sličnu želju. Sve mi se čini da da su se momci iz društva Aristarh spremali za ovo takmičenje, nama ne bi bilo spasa. I ovako iz šale i bez nekog posebnog entuzijazma za takmičenje su našli odličan broj objekata po onakvom vremenu i tako se približili u trci za prvo mesto. Jako mi je drago da sam ih upoznao i pao je dogovor da se napravi neki mali “star party” u centralnoj Srbiji, a možda i na Goliji gde je nebo, kako kažu, vrhunsko. Na kraju je ispalo da relativno često posećujemo istu oblast u potrazi za tamnim i mirnim mestom za posmatranje i fotografisanje – Suvobor, Rajac i Ravnu goru.

Jedino mi je mnogo žao zato što vreme nije poslužilo kako treba-da se održao onaj pravi Mesijeov maraton, gde je prava jurnjava za M-objektima...

Do Letnjeg kampa Letenka i sledećeg M-maratona.

***

Zahvaljujem Pavlu Doroslovačkom na pozajmljenom Celestron 150/1200 HD refraktoru koji me je izvukao na takmičenju.


Komentar / prijava

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

Sve što treba da znate o Letenci

Slike sa Letenke

***

Maraton
Sve o Mesijeovom maratonu, katalog, istorija, takmičenje...

Maraton 2006

Nezvanični izveštaj (26.3.06)
Zvanični izveštaj (27.3.06)
 

 

 

Maraton 2005

Prvi izveštaj
Zvaničan izveštaj

Ostali izveštaji
Milan Gucić
Srđaan Penjivrag
Janko Mravik
Coronado P.S.T.
Teleskop

Fotografije:
Slobodan Spremo
Katarina Miljković
Milan Gucić
S. Spremo (ii)