Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 
Maraton
Sve o Mesijeovom maratonu, katalog, istorija, takmičenje
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 

Mesijeov maraton 2007

19.03.2007.
 

Milan Gucić
gucic@email.com

Polako sam počeo da se navikavam na oblačnost u vreme Mesijeovih maratona. Pet dana pre i jedan dan posle maratona je bilo kristalno vedro dok je za vreme maratona bilo i kiše i ledenog vetra. Da ne bude sve baš loše, ipak se razvedrilo oko ponoći...

 Kliknite na snimak  
Ostali do jutra. Foto: Marković

Pozdravljam čuvara kampa koji nam je dozvolio da isključimo rasvetu jednostavno i vrlo efikasno tako što smo ostavili kinesku baterijsku da osvetljava fotoćeliju trafo stanice. Lampica je super!! Radila je skoro 10 sati i još uvek je kao nova. LED tehnologija je super!

Društvo je bilo ludo. Mnoštvo novih teleskopa sa lepim dizajnom i finom optikom je vodilo oko tridesetak ljudi, možda i više.  Pridružila su nam se i dva psa od kojih je jedan na prirodni način 'obeležio' nogaru HEQ-6 na kojem je bio veeeeliki  10'' GSO extremnih Kragujevčana kojima bukvalno ni grom ništa ne može (to je priča za sebe). A i onaj njihov Scopos apo. Jako lepa mašina! A tek homemade 17cm dobson? Njega sam prigrabio za svoje slobodno vreme i malo tragao za Emovima. Još jedan dobson ATM izrade mi se dopao, a to je onaj od Ratka Miljkovca. Oba imaju sjajnu sliku u okularu.

Bilo je i starih i mladih. Od 7 do 77. I zanimljivo je to što svi oni jako dobro poznaju objekte dubokog neba, astrognoziju uopšte. Jedino mi je bilo žao što su mnogi pobegli kada je počela slaba kiša jer je ta pojava standard na Letenci - posle kiše uvek ide vedro. Tako je i bilo ali su na kraju ostale samo četiri ekipe od kojih je pobedila ona sa dvogledom 25x100 kojim je dirigovao Janko Mravik. M-objekte Berenikine kose i Device sam tada video nikada brže. Žestoka borba se vodila izmedju drugoplasiranog Nemanjinog i Marijinog TAL-a i dvogleda 25x100. Ekipe su pokazale jako veštim i siguran sam (ali SIGURAN) da bi pronašli svih 109 objekata te večeri da nije bilo oblaka!! Gotovo sve objekte su takmičari locirali od 12h i 30m pa do 4h30m. Zbog toga se ozbiljno razmišlja da sledeće godine uvedemo M3 tj. M na kub - Memory Messier Marathon. Tako će takmičari moći samo da koriste mape iz svojih glava. Jedino će biti dozvoljeno da imaju teleskop i okular. Moguća je još jedna vrsta takmičenja snimanjem objekata digitalnim fotoaparatom. Biraće se najkvalitetnije fotografije dubokog svemira.. Za sada ostaje da je prvi tako nešto ove godine pokušao naš Nedeljko Marković ali su ga oblaci sprečili u potpunoj nameri.

Jako me je obradovao dolazak ekipe sa opservatorije AD Ruđer Bošković. Super-ekipa je digla kvalitet prisutnih za još jedan nivo izlaskom velikog TAL-a 200/2000 sa home-modifikacijom montaže koju su fenomenalno odradili Neša i Vlada. Imao sam priliku da dosta toga saznam o digitalnoj tehnologiji pričajući sa Nešom i Ducom iz Ruđera.

Po koji put nisam uspeo da ozbiljnije osmotrim kroz dobson Dragan Miladinovića tako da mi to ostaje za kamp Letenka. Šteta je bila što je ekipa iz Sremske Mitrovice otišla ranije zbog kiše inače bi isprašili Maraton jer su odlično zagrizli na početku. Zrenjanince nisam video sem Srđana koji je je doneo RŠT (ruski školski teleskop - 80/800).

Da ne bih pozdravljao sve redom, oni koji su me videli, primetili su moje oduševljenje tako da formalnosti ostavljamo po strani...

Naravno, da nije bilo Miće iz AD RB ne bih nikako uspeo da stignem do svih ekipa tako da mi je njegova pomoć bila vrhunska.


Komentar / prijava

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AMIndex

 

Sve što treba da znate o Letenci

Slike sa Letenke

***

Maraton
Sve o Mesijeovom maratonu, katalog, istorija, takmičenje...

Maraton 2006

Mmaraton 2006
Nezvanični izveštaj (26.3.06)
Zvanični izveštaj (27.3.06)
Izveštaj - Milan Gucić (27.3.06)
Prijem (27.3.06)
Mmaraton SCG 2006. DODELJENE NAGRADE (30.3.06)
Mm 2006 – DOGAĐAJ I DOŽIVLJAJ  (30.3.06)
LETENKA 06 - IZVEŠTAJ O TELESKOPIMA  (30.3.06)
LETENKA 06 - FOTO PRIČA (30.3.06)