Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 
Maraton
Sve o Mesijeovom maratonu, katalog, istorija, takmičenje
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 

Pripreme za Mesijeov maraton 2007.

 

Milan Gucić
gucic@email.com

Mesijeov maraton 2007.
Mesijeov maraton 2007: Kancelarija

Eto, približava nam se i ovogodišnji Mesijeov maraton koji će biti održan na starom mestu - Fruška gora, Letenka, poljana sa sportskim terenima. Ako vreme bude dobro i globalne klimatske promene nas poštede neke kataklizme, imaćemo sjajan, već uhodan, maraton.
Neće biti trčanja preko Fruške gore i Vojvodine jer to nije takva vrsta maratona. Ovo je nebeski maraton. Uglavnom ste zakopani na jednom mestu baš gde su vaš teleskop..ili dvogled. Takmičari u ovim trenucima postaju mali hobiti iz čuvene trilogije. Sudija označava početak takmičenja, a kada igrači lociraju željeni objekat, neopisivim krikom zovu jadnog sudiju da im potvrdi plen čiji redni broj izgovaraju neuporedivo tiše ..my precious. Ti krici su nešto u poredjenju vriska neurotične žrtve koju je u ćošak saterao Majkl Majers. Životinje iz susedne šume bukvalno zaneme pred ovakvim kricima. Eh, da je Hičkok živ, napravio bi novi hit film.

Onda se tu pojavljuju intruderi iz protivničkih ekipa koji šetaju tamo-amo ali se najčešće koncetrišu oko onoga koji vodi sa najvećim brojem pronađenih objekata. U okolini svoje bazne stanice vredno skupljaju informacije ko i zašto vodi, ko i zašto traži objekat koji je van plana. Ali ima i onih lukavijih. Ti lukavi su uglavnom tihi, mirni i povučeni učesnici. Ne eksponiraju se suviše, ćute i, kao, gledaju svoja posla. Zauzeti su traženjem objekata. Međutim, to je samo maska jer im je prava namera da u svojoj tišini što bolje registruju tihe šapate drugih učesnika i tako razotkriju plan vašeg traganja za Emovima. Nešto nalik virusima - nakače vam se, a da toga niste ni svesni i dok se osvestite - pobedili su vas - pa se pitajte i pitajte kako.

Jedna od najvažnijih stavki ovog takmičenja je hrana. Vidite ovako..to vam je kao u logoru. Vredno ste spremili petnaest sočnih sendviča i dopremili ih na Letenku u svojoj torbici za meze. I dodje taj trenutak gladi kada stomak javi na diskretan način. Odvijete sendvič sa par šušanja celofana i taman da zagrizete taj divni, mesni, zdravi komad francuskog bageta....kad evo hijena. Dolete sa svih strana i 'kao hoće da se druže'! Da, da! I ja ću da se družim sa vama ali na distanci! Neverovatno kako jedan šušanj celofana i miris sendviča ispod njega može da vam nabaci desetine novih, nasmejanih prijatelja.

Sudije? Gde su oni u toj priči? Eee, to je već ona najiskusnija klasa. Mnogi od njih sa svojom prošlošću vuku probleme poroka i dosijea koji mogu kineski švercerski brod da napune. To su ljudi od kojih vam se kičma sledi. Pričljivi, dobronamerni, otmeni i druželjubivi ali sve to pada u vodu kada vam pokažu njihov 'cenovnik' za koji ćete morati da izdvojite pozamašnu sumu novca. Neki su svoje usluge cenili više nego oni profesori sa Pravnog fakulteta u Kragujevcu. Jedne godine voze beli YUGO, a druge domarširaju u crvenom Mercedesu SDI sa 250KS. Šta reći..

I sad se vi pitate 'pa kakve veze ima ovo sa pripremama za takmičenje? Gde su karte bre? Gde su mape neba? Daj, čoveče, neki plan osmatranja!' Verujte da od gore napisanog nema boljeg plana. Imate plan crno na belo šta vas očekuje na ovom i svakom sledećem M-maratonu.

'Kako sve to ovaj zna' pitate se? Lepo. Znam. Sve sam ja te pomenute faze prošao još pre više godina. Samo, nemojte se čuditi ako ove godine dodjem u onom YUGU, a sledeće u onom Mercedesu. Pa nisam valjda toliko lud. Zar da završim kao oni profesori onog fakulteta...


 

Komentar / prijava

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

Sve što treba da znate o Letenci

Slike sa Letenke

***

Maraton
Sve o Mesijeovom maratonu, katalog, istorija, takmičenje...

Maraton 2006

Mmaraton 2006
Nezvanični izveštaj (26.3.06)
Zvanični izveštaj (27.3.06)
Izveštaj - Milan Gucić (27.3.06)
Prijem (27.3.06)
Mmaraton SCG 2006. DODELJENE NAGRADE (30.3.06)
Mm 2006 – DOGAĐAJ I DOŽIVLJAJ  (30.3.06)
LETENKA 06 - IZVEŠTAJ O TELESKOPIMA  (30.3.06)
LETENKA 06 - FOTO PRIČA (30.3.06)